Οικονομία

Το παρασκήνιο για το ραντεβού Κυριάκου – αγροτών στο Μαξίμου, η πρόσθετη ενίσχυση για το ρεύμα, το βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ και η εκρηκτική Νάντια, η αλλαγή ηγεσίας του ΟΤΕ εν μέσω ανατροπών και η συνάντηση Στουρνάρα – Παπασταύρου για μια έκθεση

Ραντεβού στο Μαξίμου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το παρασκήνιο με το βλέμμα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο Μαξίμου. Τοποθετείται προς το απόγευμα της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης (13.2.2024) γιατί μετά ο πρωθυπουργός φύγει στο εξωτερικό. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, είναι σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των αγροτών και τους έχει ζητήσει να του δώσουν κατάλογο με τα ονόματα των αγροτών που θα ήθελαν να προσέλθουν στο Μαξίμου και ποιους εκπροσωπεί ο καθένας, καθώς τα μπλόκα είναι πολλά και υπάρχουν και τοπικά αιτήματα.

Διαπραγμάτευση

Υπήρξε μία διαφωνία. Ο υφυπουργός πρότεινε αντιπροσωπεία 6-7 αγροτών. Οι συνομιλητές του τον αντέκρουσαν θυμίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2017 όταν και πάλι ήταν σε έξαρση οι αγροτικές κινητοποιήσεις, δέχτηκε δύο αντιπροσωπείες από 19 άτομα η καθεμία. Βέβαια δεν τους έλυσε τα προβλήματα αλλά αυτό είναι πλέον ιστορία. Οι αγρότες προτείνουν η αντιπροσωπεία να αποτελείται τουλάχιστον από 18 – 20 άτομα.

«Θα τα βρούμε»

«Θα τα βρούμε! Όσο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ανοιχτός είναι και ο διάλογος» είναι η απάντηση του Γιάννη Μπρατάκου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών που συναντήθηκαν στον κόμβο της Νίκαιας την Τρίτη, είναι σε ανοικτή γραμμή για να καταλήξουν στο ποιους και γιατί θα στείλουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο στόχος είναι ο καθένας να αναλύει από ένα θέμα, για να μην γίνει χαοτική συζήτηση. Ίσως και σήμερα (9.2.2024) να στείλουν τη λίστα των ονομάτων και ο Μπρατάκος να κλείσει το ραντεβού Μια ακόμη πρόταση είναι να υπάρξει χωριστή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που πλήγηκαν από τον Daniel.

Έκπληξη!

Απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει ως προς το τι περιμένει η μία από την άλλη. Οι αγρότες βάζουν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων τους και περιμένουν λύσεις από τον πρωθυπουργό στα καυτά προβλήματα τους. Αντίθετα η κυβέρνηση θέλει να χαμηλώσει πολύ τον πήχη επαναλαμβάνοντας «ότι δώσαμε δώσαμε». Όμως όλοι περιμένουν την έκπληξη διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει κανένα λόγο να συναντήσει τους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού μέτρα ανακοίνωσε στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή, όπως εκτιμούν όλοι.

Κι άλλη ανάσα από ΔΕΗ;

Το μόνο μέτρο στήριξης που προστέθηκε έκτοτε είναι η προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το 2024 (82 εκατ. ευρώ) στο αγροτικό πετρέλαιο που δίνεται συνήθως προς το τέλος του χρόνου. Θα κατατεθεί σχετική τροπολογία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει κάποιο επιπλέον μέτρο στήριξης σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ πέρα από την έκπτωση 10% που θα δοθεί στους πληγέντες της Θεσσαλίας.

Οι σκληροί

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει «εγώ δεν έχω άλλα να δώσω». Ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης για το πλαφόν στα 7 λεπτά (από τα 14) στο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες απαντάει ότι αυτό είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί διότι θα ήταν «σαν να μας ζητούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι να επιστρέψουμε το δώρο των Χριστουγέννων και το Πάσχα και να το υποσχόμασταν ενώ δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Τότε θα είμασταν ΣΥΡΙΖΑ». Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι ότι θα ανοίξει η όρεξη και σε άλλες κοινωνικές κατηγορίες που επίσης έχουν δίκαια αιτήματα αλλά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα.

Το «φροντιστήριο»

Τρεισήμισι ώρες κράτησε η δεύτερη στη σειρά Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που συζήτησε τη ρύθμιση που αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών που ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου. Οι καθηγητές Κωνσταντίνος Ρόκας και Λίνα Παπαδοπούλου απάντησαν για όλα τα θέματα τα οποία τέθηκαν. Ο στόχος είναι οι 13-14 (από τους 32) βουλευτές που κινούνται προς την αποχή, να πέσουν σε μονοψήφιο, έστω στους 9. Αμετακίνητη παραμένει και η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη αν και χθες απέφυγε να μιλήσει. Το ερώτημα είναι εάν ο Ανδρουλάκης θα την κρατήσει στη θέληση της.

Η εκρηκτική Νάντια

Τους τόνους ανέβασε πολύ η Νάντια Γιαννακόπουλου. Δήλωσε ότι προσβλήθηκε όταν ο μουσουλμάνος βουλευτής Ιλχάν (επιλέγει αποχή,) στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΟ «είπε το απίστευτα κυνικό ότι μια τέτοια στάση συμφέρει το κόμμα». «Δεν υπάρχουν βουλευτές α’ και β’ κατηγορίας» τόνισε η Γιαννακοπούλου. Εμείς θα παίρνουμε όλο το ζόρι επάνω μας;».

Οι …μητροπολίτες

Μπήκε στη συζήτηση ο έτερος μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν. Υποστήριξε ότι στην ψυχιατρική δεν υπάρχουν σοβαρές έρευνες που να υποστηρίζουν ότι τα παιδιά των ομόφυλων μεγαλώνουν χωρίς προβλήματα. Επιτέθηκε και σε αυτόν η Γιαννακόπουλου και άφησε αιχμές για την Λιακούλη λέγοντας ότι «κάποιοι σύρονται από μητροπολίτες». Στο τέλος τα άκουσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος που επιχείρησε να ηρεμήσει την βουλευτή. «Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε ένταση» της είπε «Δεν είσαι ο δάσκαλός μου για να μου λες τι θα κάνω» του απάντησε. Πολλοί βουλευτές εκνευρίστηκαν με την Νάντια. Τα πνεύματα ηρέμησαν στο τραπέζι που έκαναν στο εστιατόριο της Βουλής στους δύο καθηγητές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παύλος Χρηστίδης που τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι αξιακό το θέμα της υπερψήφισης τις ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια, η Νάντια Γιαννακοπούλου κι άλλοι βουλευτές. Το κλίμα της συζήτησης έδειξε ότι θα χρειαστεί και τρίτη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την οποίαν και θα κάνουν την ερχόμενη Τρίτη, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 15 Φεβρουαρίου.

Ήλθε, είδε και απήλθε!

Στην ΚΟ εμφανίστηκε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ο οποίος δέχεται πολλά πυρά από συντρόφους του διότι θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Έφη Αχτσιόγλου με τίτλο «Μια συζήτηση που επείγει: απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;». Σχεδόν δεν μίλησε με κανένα. Κάθισε μια ώρα και έφυγε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε εντολή να τον «αδειάσουν» διότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι πως η κεντροαριστερά θα αναγεννηθεί μετά τις ευρωεκλογές, προγραμματικά και όχι με συγκόλληση κομμάτων.

Αποστάσεις ΓΑΠ

Μετά τις αποστάσεις που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Διονύση Τεμπονέρα και την εκδήλωση, το ίδιο έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη που τον είχε στηρίξει στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την οποία τελικά κέρδισε ο Ανδρουλάκης. Οι σχέσεις τους είναι «τυπικά καλές», σχολίασαν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Ούτε ενημερώθηκε ούτε θα πάει στην εκδήλωση ο πρώην πρωθυπουργός. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι σε πρόσφατη ομιλία του στην Πάτρα είχε τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να είναι ο ισχυρός κεντροαριστερός πόλος απέναντι στη ΝΔ.

Οι βιαστικές προβλέψεις για τη ΔΕΗ

Έσπευσαν διάφοροι αναλυτές να προβλέψουν τις επιπτώσεις που θα έχει στη ΔΕΗ η εν εξελίξει έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τυχόν (το ξαναγράφουμε, «τυχόν») παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά την προηγούμενη δεκαετία. Διαβάσαμε πολλούς αριθμούς, ακόμα περισσότερα σενάρια και βουνό από πιθανές λύσεις του ανοικτού ζητήματος. Κανένας, βέβαια, δεν έγραψε ποιος είχε κινήσει γη και ουρανό την εποχή της καταγγελίας προκειμένου να τιμωρηθεί η ΔΕΗ. Επειδή ο ίδιος διαθέτει ακόμα ισχυρότατη επιρροή στις Βρυξέλλες θα συνεχίσει την προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση την κρατική επιχείρηση. Αλλά είναι σίγουρο πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να λάβουν οριστικές αποφάσεις οι αντιμονοπωλιακές αρχές στις Βρυξέλλες. Πρόσφατη είναι η εμπειρία από μια υπόθεση του 2008, πάλι για τη ΔΕΗ, που έκλεισε με συμβιβασμό προ διετίας και αφορούσε την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έδειξε πως δε λύνονται όλα τα ζητήματα με πρόστιμα. Και πως χρειάζονται 10 – 15 χρόνια για να κλείσει μια τέτοια υπόθεση.

Αλλαγή ηγεσίας στον ΟΤΕ σε περίοδο αναταραχής στα Telecoms

Στα βαθιά θα πέσει ο Κώστας Νεμπής που αναλαμβάνει τα ηνία του ΟΤΕ μέσα στους επόμενους μήνες αφού αποχωρεί ο Μιχάλης Τσαμάζ. Σε όλους τους τομείς των τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις που ταράζουν τα νερά και την ηρεμία του πρώην μονοπωλίου. Στα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι που σήμερα κυριαρχεί ο ΟΤΕ, και είχε στόχο να διατηρήσει την κυριαρχία του στην εποχή μετά το χαλκό, έρχεται η ΔΕΗ και ανατρέπει τις ισορροπίες με την επένδυση για το δικό της δίκτυο χονδρικής. Η διοίκηση Γιώργου Στάσση φέρεται να έχει ακόμα περισσότερες φιλοδοξίες στις τηλεπικοινωνίες και να επιδιώκει ακόμα και είσοδο στη λιανική. Γι’ αυτό και διαβάζουμε τα σενάρια περί διαπραγματεύσεων για την αγορά της Vodafone Ελλάδας που δεν ευδοκίμησαν, για αντίστοιχες συζητήσεις με Nova και πολλά άλλα.

Ακόμα και αν η ΔΕΗ μείνει εκτός λιανικής στις τηλεπικοινωνίες, είναι σχεδόν σίγουρο πως η βρετανική BC Partners που ελέγχει την United Group, βασικό μέτοχο της Nova, ψάχνει αγοραστές. Ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners είναι εδώ και καιρό στα μαχαίρια με τον ιδρυτή της United και μέτοχο Ντράγκαν Τσόλακ και έχει κλείσει ο κύκλος παρουσίας της εταιρείας private equity στον ισχυρό τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά και στη Vodafone ψάχνονται γενικώς ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητούνται συνταγές για να ισχυροποιηθούν οι τηλεπικοινωνιακοί παίκτες.

Ο Στουρνάρας, ο Παπασταύρου και μια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα!

Κυκλοφόρησε χθες (8.2.2024) ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για μια έκθεση «για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης». Η στήλη άρχισε να ψάχνει αν η ΤτΕ έχει κυκλοφορήσει καμία τόσο φιλόδοξη έκθεση αφού, σύμφωνα με άλλες διαρροές, αυτές τις ημέρες ασχολείται με την ακρίβεια και τα «μονοπώλια» και θα βγάλει πόρισμα – καταπέλτη! Πρόλαβε μέσα στο βουνό στοιχείων που μελετούν οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας να βγάλουν και πανευρωπαϊκή έκθεση για την ανταγωνιστικότητα; Έπειτα από ώρες τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πληροφορηθήκαμε τελικά πως η έκθεση που συζήτησαν οι δύο άνδρες είναι της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων McKinsey και περιγράφει με μελανότατα χρώματα την κατάσταση της Ευρώπης σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η McKinsey προτείνει και σειρά κινήσεων που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να σταματήσει επιτέλους να βουλιάζει στο διεθνή ανταγωνισμό.

Άγνωστη η ημερομηνία παράδοσης της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας

Θεωρητική και μόνο ισχύ έχει η επίσημη ημερομηνία παράδοσης της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας αφού ουδείς γνωρίζει πότε θα μπορέσει να εγκατασταθεί η κοινοπραξία της ΑΒΑΞ σε δέκα από τους 15 σταθμούς του δικτύου. Η ΕΡΕΤΒΟ, που είχε αναλάβει να προχωρήσε σε προκαταρκτικές εργασίες στους χώρους που θα κατασκευαστούν οι σταθμοί, με μεταφορά δημοσίων δικτύων (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ, κ.α.) και άλλες παρεμβάσεις, αδυνατεί να παραδώσει εγκαίρως τους σταθμούς στην ΑΒΑΞ. Και για να μην τα βάζουμε με την ΕΡΕΤΒΟ, οι άνθρωποι ανακάλυψαν ολόκληρο αγωγό στη Βεϊκού που δεν υπήρχε στους χάρτες με βάση τους οποίους θα δούλευαν. Έτσι σήμερα η εργολαβία του 1,5 δισ. ευρώ προχωράει με ένα θεωρητικό χρονοδιάγραμμα. Όταν μάθουμε πότε θα παραδοθούν οι χώροι για τους σταθμούς, τότε θα ξέρουμε και πότε θα παραδοθεί το συνολικό έργο. Πάντως στην ΑΒΑΞ έλεγαν χθες, που υπήρξε μια επίσκεψη δημοσιογράφων στο εργοτάξιο Κατεχάκη και στον μετροπόντικα που έχει σκάψει γύρω στα 720 μέτρα πως θα επιταχύνουν τη διάνοιξη της σήραγγας.

Η Netcompany Intrasoft και οι άλλοι στη μάχη για το νέο Taxis

Το έργο δεν είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ψηφιοποιήσεων αλλά είναι κρισιμότατο αφού θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των ελεγκτικών μηχανισμών. Το νέο Taxis θα προκηρυχθεί με προϋπολογισμό γύρω στα 80 – 90 εκατομμύρια, που θα αυξηθεί αν υπάρχουν δικαιώματα προαίρεσης και μεγάλη διάρκεια συντήρησης. Και η Netcompany Intrasoft, που ανέπτυξε το σημερινό Taxis πριν από περίπου τρεις δεκαετίες έχει το προβάδισμα. Και, όπως, φαίνεται δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα γνωρίζοντας από μέσα το σημερινό τεχνολογικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Εχει βέβαια και ισχυρούς παγκόσμιους ανταγωνιστές που δεν γνωρίζουμε αν θα υποβάλλουν προσφορά όπως η γερμανική SAP και η αμερικανική Oracle. Η SAP έχει βάλει πόδι στο Γενικό Λογιστήριο και πλέον υποστηρίζει την παρακολούθηση του προϋπολογισμού στην κεντρική δημόσια διοίκηση.

To άρθρο Το παρασκήνιο για το ραντεβού Κυριάκου – αγροτών στο Μαξίμου, η πρόσθετη ενίσχυση για το ρεύμα, το βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ και η εκρηκτική Νάντια, η αλλαγή ηγεσίας του ΟΤΕ εν μέσω ανατροπών και η συνάντηση Στουρνάρα – Παπασταύρου για μια έκθεση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button