Τέμπη: Στα ύψη η αντιπαράθεση μετά το πόρισμα – Ο Άρειος Πάγος, η μήνυση και η ανώνυμη καταγγελία
Σε υψηλούς τόνους διατηρήθηκε η αντιπαράθεση για τα Τέμπη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση του πορίσματος της Νέας Δημοκρατίας στην εξεταστική επιτροπή.
Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, πήρε θέση απέναντι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης: «Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελικό λόγο και θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα». Και πρόσθεσε: «Το τελευταίο, το οποίο θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών, fake news».
Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα[…] να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα αμέσως μετά στον τόπο του δυστυχήματος[…] Τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι μες στα συντρίμμια. Αυτή ήταν η πραγματικότητα τότε και να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για μπάζωμα και για τσιμέντο. Λυπάμαι πραγματικά. Λυπάμαι και οργίζομαι. Σκύβω το κεφάλι μπροστά σε συγγενείς των θυμάτων. Και είναι οι μονές, οι οικογένειες των θυμάτων που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες».
«Μπαζώνει και την αλήθεια»
Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή ήταν αρκετή για να σηκώσει ακόμη περισσότερο τους τόνους με τα κόμματα να απαντούν στον πρωθυπουργό, επιμένοντας για ποινικές ευθύνες. Συγκεκριμένα, απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού, η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως επιχείρησε να «μπαζώσει» την αλήθεια.
«Δεν είπε τίποτα για το πόρισμα της ΝΔ που μιλά μόνο για ανθρώπινα λάθη, δεν έδωσε καμία απάντηση στα φλέγοντα ερωτήματα που έχουν προκύψει και συνδέονται με τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης ενός εγκλήματος. Απλώς περιορίστηκε να σχολιάσει πως και ο ίδιος θέλει να μάθει την αλήθεια» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Διαφθορά και συγκάλυψη»
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, πρότεινε προανακριτική για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τον πρώην υπουργό Μεταφορών με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνέδεσε με καθαρό τρόπο το έγκλημα στα Τέμπη με τη μη υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης. Στο πόρισμά της το καλοκαίρι περιγράφει τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος για τον υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Καραμανλή[…] Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν τα ξέρει όλα αυτά. Συναντάμε και σε αυτή την τραγωδία το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη».
«Ό,τι κι αν λέει ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τόσο για το έγκλημα στα Τέμπη, όσο και για τις προσπάθειες συγκάλυψής του, τον εκθέτει η απαράδεκτη στάση του κόμματός του στην Εξεταστική Επιτροπή και το εσπευσμένο κλείσιμό της», ανέφερε το ΚΚΕ.
«Παρέλειψε να αναφέρει ότι με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας το έργο της δικαιοσύνης στην πραγματικότητα σαμποτάρεται», υπογράμμισε η Νέα Αριστερά, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το εφετείο της Λάρισας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αποσκοπεί στη συγκάλυψη μιλώντας για αξιόποινη πράξη: «δεν είναι δουλειά η αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος. Είναι έγκλημα».
Στον Άρειο Πάγο το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα, το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στον Άρειο Πάγο το πόρισμά του ζητώντας την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και την ποινική διερεύνηση του Χρήστου Τριαντόπουλου. Οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα προσήλθαν στην εισαγγελέα, Γεωργία Αδειλίνη και κατέθεσαν το πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η σιδηροδρομική τραγωδία δεν οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο λάθος, αλλά υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλή.
Σε δηλώσεις τους, κατά την έξοδό τους από τον Άρειο Πάγο, οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλης, Αλ. Αυλωνίτης, Δ. Καλαματιανός και Γ. Σαρακιώτης, τόνισαν ότι κατέθεσαν το πόρισμα προκειμένου να διαβιβαστεί στον εφέτη ανακριτή που διενεργεί την ανάκριση για την υπόθεση των Τεμπών.
Συμπληρωματική μήνυση από συγγενείς θυμάτων
Εν τω μεταξύ, συμπληρωματική μήνυση ζητώντας να αποδοθεί σε όσους θεωρούν ότι εμπλέκονται στην τραγωδία, το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, κατέθεσαν την Τρίτη συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.
Οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα του ενδεχόμενου δόλου, βάσει στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και βάζουν στο κάδρο των ευθυνών, όσους έχουν μηνύσει και στο παρελθόν: πολιτικούς και στελέχη της Hellenic Train, ΕΡΓΟΣΕ και ΟΣΕ.
Στον ειδικό εφέτη ανακριτή της Λάρισας, οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν συμπληρωματική μήνυση, με στόχο την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου κατά όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση.
«Είχαμε στοιχειοθετήσει και τότε τον ενδεχόμενο δόλο με το κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Αυτή τη στιγμή το υπερασπιζόμαστε στο έπακρο» τόνισε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγγενής θύματος. Η μήνυση στρέφεται και κατά των πολιτικών προσώπων εναντίον των οποίων έχουν ήδη υποβάλει μήνυση.
Η ανώνυμη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Την ίδια ώρα, υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ κατηγορούνται πλέον για κακουργηματική απάτη και μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για παραλείψεις στην επίβλεψη έργων, που ενδέχεται να συνετέλεσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, για ορισμένους εξ’ αυτών, θα διερευνηθεί και ο πολυτελής τρόπος ζωής τους, που δεν δικαιολογείται από τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου.
Πρόκειται για άτομα που είχαν χειριστεί την «αμαρτωλή» σύμβαση 717, για την τηλεδιοίκηση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου. Το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ευρωπαία εισαγγελέας κατάφερε να βρει την άκρη του νήματος, από ανώνυμη καταγγελία που ξεπερνά τις 10 σελίδες. Εκεί αναφέρονται πρόσωπα και στοιχεία γύρω από την περίφημη σύμβαση 717, η οποία περιλαμβάνει τα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει προκειμένου να αποκτήσει τηλεδιοίκηση ο ελληνικός σιδηρόδρομος στην διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.
Οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ με τον πολυτελή βίο
Στην έγγραφη καταγγελία κατονομάζονται μάλιστα δύο επιβλέποντες της ΕΡΓΟΣΕ με τα αρχικά Κ.Γ και Ρ.Δ ως υπάλληλοι για τους οποίους πρέπει να ελεγχθεί και η περιουσιακή τους κατάσταση. Εμφανίζονται να έχουν ο μεν Κ.Γ τριώροφο στην Κηφισιά, δύο σκάφη και εξοχικό με μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, ενώ ο Ρ.Δ, έχει οκταόροφη πολυκατοικία στον Πειραιά, σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό και σκάφος στην επαρχία. Επισημαίνονται τουλάχιστον 15 σημεία, στα οποία ο τρόπος με τον οποίο η σύμβαση 717 υλοποιείται έχει λάθη και παραλείψεις.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.