Ελλάδα

ΣΦΕΕ: Σύγχρονο μοντέλο αποζημίωσης για τον εξορθολογισμό και της συμμετοχής των ασθενών

Για το θέμα των αυξημένων συμμετοχών σε ορισμένα γενόσημα φάρμακα που προέκυψε μετά την εφαρμογή του τελευταίου Δελτίου Τιμών, τοποθετείται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε ένα νόμο που είχε ψηφιστεί το 2021, αλλά η έναρξη ισχύος του είχε πάρει αναβολή.

Ως προς την αναίρεση της εξίσωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή των γενοσήμων, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι «διορθώνει μια πολυετή και σοβαρή στρέβλωση, εξαιτίας της οποίας, η αποζημίωση κάποιων γενοσήμων φαρμάκων κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ ακριβότερα από τα πρωτότυπα σκευάσματα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου, δηλαδή να κοστίζει το γενόσημο στο κράτος ακριβότερα από το πρωτότυπο». Σε όλες δε τις υπό συζήτηση κατηγορίες φαρμάκων, υπάρχουν επιλογές γενοσήμων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας που διασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή για τον ασθενή.

Ο ΣΦΕΕ, τέλος, έχει προτείνει «τη σύσταση Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, για την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων, αφού η παρούσα δομή και φιλοσοφία είναι ξεπερασμένη και βρίθει στρεβλώσεων. Ένα σύγχρονο μοντέλο αποζημίωσης θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό και της συμμετοχής των ασθενών».


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button