Οικονομία

Προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου η προθεσμία για αλλαγές ή προσθήκες στο Ε9 – Αναλυτικά όλη η διαδικασία βήμα βήμα

Αντίστροφη μέτρηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στο Ε9, απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα το 2023 για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα ΕΝΦΙΑ.

Το αργότερο έως τις 8 Μαρτίου 2024 θα πρέπει να γίνουν οι μεταβολές και οι διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων που αποτυπώνονται στο Ε9. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω προθεσμία είναι νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που έληγε στις 31 Μαρτίου κάθε έτους. Από το επόμενο έτος, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ακινήτων Ε9 είναι η 31η Ιανουαρίου κάθε έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στους φορολογούμενους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις από 10 δόσεις με τη πρώτη να καταβάλλεται έως 30 Απριλίου 2024 και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2025 και μετά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να είναι τον Μάρτιο.

Τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υποχρεούνται να υποβάλουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα. Επίσης οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις σε κωδικούς του Ε9 που συχνά ανεβάζουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όπως όροφος, παλαιότητα, εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, κενά ακίνητα και κτίσματα σε αγροτεμάχια μπορούν να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Τα 10 βήματα για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές στο Ε9

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9

Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης

  • Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  • Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου
  • Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  • Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Αυτόματη υποβολή του Ε9

Πλέον η αυτόματη υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έχει επεκταθεί μετά τις αγοραπωλησίες, και στις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή διευκολύνονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις και παράλληλα διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των σχετικών φορολογικών υποχρεώσεων.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή «myPROPERTY» της ψηφιακής πύλης myAADE από 31/1/2024, και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2/1/2024.

To άρθρο Προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου η προθεσμία για αλλαγές ή προσθήκες στο Ε9 – Αναλυτικά όλη η διαδικασία βήμα βήμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button