Οικονομία

Πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει

Σε άμεσες κινήσεις θα πρέπει να προβούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισπράττουν στην ώρα τους ή εισπράττουν μικρότερα ενοίκια από αυτά που αναγράφονται στα συμβόλαια που έχουν κατατεθεί στην Εφορία, έτσι ώστε να μην πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν.

Και επειδή αυτό παρατηρείται συχνά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφύγουν φόρους με συντελεστές από 15% – 45% για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πάνω από 4.000 φορολογούμενοι δήλωσαν στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2022 (εισοδήματα 2021) ότι δεν εισέπραξαν εισοδήματα από ακίνητα συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, τόσο το ποσό από ανείσπρακτα ενοίκια, όσο και ο αριθμός των ιδιοκτητών έχει μεγαλώσει σημαντικά μετά το ράλι που καταγράφουν την τελευταία διετία τα ενοίκια.

Όμως η διαδικασία δεν είναι σε καμία περίπτωση απλή. Οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια δεν αρκεί να τα δηλώσουν για να απαλλαγούν από το φόρο. Θα πρέπει πριν το ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία να προχωρήσουν σε δυο κινήσεις για να μην φορολογηθούν για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Ειδικότερα, θα πρέπει:

Να έχουν εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή. Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023 αλλά και ενοίκια που είχαν δηλωθεί ως ανείσπρακτα το προηγούμενο φορολογικό έτος και εισπράχθηκαν το 2023 θα πρέπει να δηλωθούν πρώτα στο έντυπο Ε2 και αυτομάτως θα μεταφερθούν στο Ε1.

Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης επιβάλλοντας φόρο για τα συγκεκριμένα ποσά.

Με βάση την ισχύουσα κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ αφού προηγουμένως αφαιρεθεί ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:

15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος

35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ

45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που απέκτησε κατά τη διάρκεια του 2023 συνολικό εισόδημα 15.000 ευρώ από ενοίκια θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος για ποσό 14.250 ευρώ (μειωμένο κατά 5% λόγω αυτόματης τεκμαρτής έκπτωσης δαπανών επισκευή, συντήρηση και λοιπές λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων). Ο φόρος θα υπολογιστεί ως εξής:

12.000 ευρώ x 15% = 1.800 ευρώ

2.250 ευρώ x 35% = 787,50 ευρώ

1.800 ευρώ + 787,50 ευρώ = 2.587,50 ευρώ.

Συνεπώς ο συνολικός λογαριασμός για το φόρο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 2.587,50 ευρώ.

To άρθρο Πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button