Οικονομία

Ποιες περιοχές μπαίνουν στον επενδυτικό χάρτη για αγορά ακινήτων

Το 2024 αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο περιοχές που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στον επενδυτικό χάρτη για αγορά ακινήτου, αλλάζοντας για ακόμη μια φορά την ισορροπία τιμών και του οικιστικού αποθέματος. Την ώρα που νέα δεδομένα πρόκειται να δημιουργήσει η απόφαση της κυβέρνησης στις 9.2.2024, να αυξήσει ακόμη περισσότερο το όριο της Χρυσής Βίζας έως και 800.000 ευρώ σε αστικά κέντρα και νησιά, για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ακινήτων θα έχει το Γαλάτσι, το οποίο είναι μια εξαιρετικά ανερχόμενη περιοχή λόγω των προσιτών τιμών που διατηρούσε μέχρι πρότινος. Σήμερα, στο Γαλάτσι οι τιμές των παλιών ακινήτων ξεκινούν από 1.200 έως 1.800 ευρώ το τ.μ., ενώ τα νεόδμητα κοστίζουν 3.000 ευρώ ανά τ.μ.. Αυτή η άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι θα ανοίξουν δύο σταθμοί Μετρό και ότι η περιοχή διαθέτει τα χαρακτηριστικά μιας μικρής συνοικίας, η οποία βρίσκεται πλησίον του κέντρου, οπότε αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους.

Ιδιαίτερη δυναμική και ζήτηση ωστόσο από αγοραστές μέσα στη χρονιά πρόκειται να έχει και η Κυψέλη, η οποία στο παρελθόν αποτελούσε μία από τις οικονομικότερες περιοχές της Αθήνας, ωστόσο η νέα στάση του Μετρό θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές. Σήμερα η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ το τ.μ., ενώ τα ενοίκια ξεκινούν από τα 8 ευρώ ανά τ.μ. όταν το 2017 ένα σπίτι 100 τ.μ. είχε μέση ζητούμενη τιμή μεταξύ 500 και 600 ευρώ το μέτρο.

Στο κάδρο των αγοραστών το προσεχές διάστημα θα μπουν εντονότερα και οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, που παραδοσιακά μέχρι σήμερα καταγράφουν πιο προσιτές τιμές.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές της πλατείας Αμερικής, της πλατείας Αττικής και της πλατείας Βικτωρίας θα σταματήσουν να είναι επενδυτικά αδιάφορες καθώς ήδη έχουν υψηλές αποδόσεις.

Στην πλατεία Αμερικής, η μέση προσφερόμενη απόδοση αγγίζει το 7,2%, καθώς η μέση τιμή πώλησης κατοικίας διαμορφώνεται σε 1.415 ευρώ ανά τ.μ. και το μέσο ενοίκιο αγγίζει τα 8,4 ευρώ ανά τ.μ..

Στην πλατεία Αττικής, τα σπίτια κοστίζουν 1.436 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη πλατεία Βικτωρίας είναι στα 1.529 ευρώ ανά τ.μ., τιμές ήδη υψηλές σε σχέση με το παρελθόν που είχαν το μισό κόστος.

Επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη συγκεντρώνουν και τα Ανατολικά Προάστια, συγκεκριμένα η Κερατέα και το Λαύριο διατηρούν χαμηλές τιμές σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια της Αθήνας. Τα νεόδμητα στις εν λόγω περιοχές και συγκεκριμένα στο Λαύριο και στην Κερατέα σήμερα κοστίζουν 2.000 με 2.500 ευρώ, ενώ τα παλαιότερα είναι στη μισή τιμή.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα όμως που προβλέπουν σημαντικές αλλαγές στη Χρυσή Βίζα, ίσως δημιουργήσουν νέα δεδομένα και αλλάξουν ξανά σημαντικά τις ισορροπίες.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2023 η αύξηση του ορίου, στο κέντρο και στα νησιά, έσπρωξε του επενδυτές σε περιοχές όπως τον Πειραιά, όπου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είδαμε αυξήσεις των τιμών κατά 30% – 40%, το ίδιο συνέβη σε μικρότερο ωστόσο βαθμό και στα Δυτικά Προάστια.

Παρολ’ αυτά, συνολικά κεφάλαια 5,54 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έχουν εισρεύσει στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία γενικότερα, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», κατά τη διάρκεια των σχεδόν 10 ετών λειτουργίας του.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Υπ. Μετανάστευσης, ο συνολικός αριθμός των αδειών μόνιμου επενδυτή που έχουν εκδοθεί, ή πρόκειται να εκδοθούν τους επόμενους μήνες (με βάση τις εκκρεμείς αιτήσεις), ανέρχεται σε 22.298.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button