Οικονομία

Οι τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις που δεν παίρνουν αναβολή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Βαρύ το φορτίο των υποχρεώσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα πρέπει να προχωρήσουν στο κλείσιμο τεσσάρων σημαντικών φορολογικών υποχρεώσεων προς την ΑΑΔΕ, των οποίων οι προθεσμίες εκπνέουν.

Πιο συγκριμένα, όλοι εκείνοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα με βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb θα πρέπει, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν την απαραίτητη δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις μισθώσεις του Ιανουαρίου ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, εκπνέει η προθεσμία για τους φορολογούμενους με ασφαλισμένες κατοικίες οι οποίοι για να «κλειδώσουν» την έκπτωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο myPROPERTY.

Επίσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2023 στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ προκειμένου να μην φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Παράλληλα στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο τέλος Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου οι φορολογούμενοι θα δουν αναρτημένα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2024, ένας Φόρος που μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024.

Ειδικότερα, η κλεψύδρα αδειάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις εξής φορο-εκκρεμότητες:

  • Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων: Μέχρι την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης οφείλουν να υποβάλουν δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για τις μισθώσεις και τα έσοδα του Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι η σχετική υποχρέωση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Για παράδειγμα για βραχυχρόνια μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία άφιξης 10 Ιανουαρίου και αναχώρησης 15 Ιανουαρίου 2024 η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.
  • Αίτηση χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ 10% για ασφαλισμένες κατοικίες: Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα την σχετική αίτηση στο myProperty, προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται. Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1.000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023. Πάντως από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, χωρίς την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μένουν πολλοί φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024, λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι ήτοι πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.
  • Οριστικοποίηση Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής: Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024 όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις που είχαν υποβάλει το 2023 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Όσοι δεν το πράξουν κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν τα έχουν εισπράξει.
  • Πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2023: Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δέκατης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023.

To άρθρο Οι τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις που δεν παίρνουν αναβολή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button