Οικονομία

Μειώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2023 παρά την ανάπτυξη της οικονομίας

Πτώση σχεδόν 9% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές (σε αξία) το 2023 σε σχέση με το 2022 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα (7.2.2024) η ΕΛΣΤΑΤ, παρά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Να σημειωθεί πως είχαν σημειώσει μείωση οι εξαγωγές και το 2020 (λίγο πάνω 9%), αλλά η εν λόγω πτώση συντελέστηκε εν μέσω βαθιάς ύφεσης της ελληνικής αλλά και της διεθνούς οικονομίας, σαν συνέπεια του πρώτου και πιο σκληρού κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Συνεπώς, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών το 2023 έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συντελείται κατά τη διάρκεια ενός έτους (του 2023) κατά το οποίο καταγράφηκε ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει πως κατά τη μετα – μνημονιακή περίοδο, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ 2018 – 2023 είναι η πρώτη φορά πέρσι που καταγράφηκε πτώση και, μάλιστα, σοβαρή στις εξαγωγές εν μέσω ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές το 2023 ανήλθαν σε 50,9 δισ. ευρώ, έναντι 55,7 δισ. ευρώ το 2022.

Αξίζει, όμως, τα παραπάνω οι ελληνικές εξαγωγές βρισκόταν σε συνεχή τροχιά ανόδου μετά το 2020 (30,8 δισ. ευρώ) φτάνοντας στα 55,7 δισ. ευρώ το 2022. Με άλλα λόγια, παρά την κάμψη του 2023 και «διάλειμμα» της πανδημίας του 2020, μετα – μνημονιακά βρίσκονται σε πορεία αύξησης.

Τονίζεται πως τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών και των πλοίων).

Ωστόσο, μείωση καταγράφουν όλες οι υποκατηγορίες των εξαγωγών (εξαιρουμένης της αξίας των πλοίων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και συμπεριλαμβανομένης της αξίας των πλοίων και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και της αξίας των πλοίων).

Από την άλλη μεριά, μείωση καταγράφηκε πέρσι και στις εισαγωγές (πάνω από 13%). Η μεγαλύτερη, ποσοστιαία, μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τη μείωση των εξαγωγών, οδήγησε στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος σε αξία το 2023 σε σχέση με το 2022 (-20%).

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα του 2023 ανήλθε στα 31 δις. ευρώ έναντι 38,7 δισ. ευρώ.

Tι λέει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων 

Από πλευράς του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων οι λόγοι της πτώσης των ελληνικών εξαγωγών αποδίδονται “στη σκιά της διεθνούς αβεβαιότητας και των πολεμικών συγκρούσεων σε Γάζα και Ουκρανία”.

«Παρ’ όλα αυτά, η κάμψη περιορίστηκε χάρη στη δυναμική που εξακολουθούν να έχουν τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες στη διεθνή αγορά» όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, το Δεκέμβριο του 2023 καταγράφονται πτωτικές τάσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των Τροφίμων (10,8%).

Πιο συγκεκριμένα, πολύ σημαντική είναι η ποσοστιαία μείωση που καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (-19,7%), Βιομηχανικά (-8,7%), Χημικά (-13,2%), Μηχανήματα (-30,9%) και Διάφορα Βιομηχανικά (-21%). Πτώση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Πρώτες Ύλες (-36,8%), Ποτά & Καπνός (-23,4%) και Λάδια (-71,1%). Τέλος, ούτε οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κανόνα και υποχώρησαν κατά -17,3%, σε σχέση με το 2022.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button