Πολιτικά

Καυγάς Γερουλάνου – κυβέρνησης για τις προμήθειες του IRIS

Μια ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου για τις χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές που γίνονται μέσω IRIS προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το υπουργείο Οικονομικών.

Όλα ξεκίνησαν από το tweet που έκανε ο Παύλος Γερουλάνος, αναφέροντας πως τόσο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, μιλούσαν για συναλλαγές έως 500 ευρώ μέσω IRIS χωρίς τραπεζικές προμήθειες.

Ωστόσο, δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο επικαλέστηκε στο tweet του ο Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε πως «πλέον η επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία μέσω της υπηρεσίας IRIS, όπως προκύπτει από τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, είναι μεταξύ 0,5% έως και 1% επί του τζίρου τής συναλλαγής».

Γι’ αυτό και ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση με ένα και μόνο ερώτημα: «Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;».

Η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου

Προσέξτε μία πολύ χαρακτηριστική ιστορία της Kυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαφημίσει το σύστημα IRIS ως μέθοδο συναλλαγών «χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια»: «Η υπηρεσία IRIS είναι μία υπηρεσία η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα. Σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια».

Την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στη Βουλή, απευθύνθηκε σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία μιλώντας για το IRIS ως ένα σύστημα «χωρίς προμήθειες»: «Είναι ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, χωρίς προμήθειες από το κινητό τηλέφωνο. Ο ένας συναλλάσσεται με τον άλλον μέχρι 500 ευρώ χωρίς να πληρώνουν προμήθειες. Εμείς, λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να έχει ένα επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι διασυνδεδεμένος με αυτό το σύστημα, ώστε όποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί του χωρίς προμήθειες…».

Στην ίδια συνεδρίαση, σειρά βουλευτών της Ν.Δ. (Κουλκουδίνας, Ράπτη, Καπετάνος, Καββαδάς, Βεσυρόπουλος) που είχαν πιστέψει τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, επανέλαβαν το ίδιο για το IRIS: «χωρίς χρεώσεις και προμήθειες από τράπεζα».

Κάθε φορά δε που ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλαμε, σε δημόσιες συζητήσεις, την αδράνεια της Κυβέρνησης στο ζήτημα των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συντονισμένη απάντηση όλων των κυβερνητικών στελεχών ήταν πως υπάρχει και το IRIS, χωρίς προμήθειες.

Ακόμα και πρόσφατα, στις 25 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, διαφήμισε το σύστημα IRIS με ανάρτησή του στα social media, γράφοντας «Έχετε ακούσει ποτέ το σύστημα IRIS; Είναι ένα σύστημα για συναλλαγές χωρίς τραπεζικές προμήθειες! Με το κινητό τηλέφωνο…»

Και την ίδια στιγμή που όλη η Κυβέρνηση μιλάει ακόμα για ένα σύστημα χωρίς τραπεζικές προμήθειες, ανεξαιρέτως, οι τράπεζες ανακοινώνουν χρεώσεις για τον έμπορο και ελεύθερο επαγγελματία! Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «πλέον η επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία μέσω τής υπηρεσίας IRIS, όπως προκύπτει από τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, είναι μεταξύ 0,5% έως και 1% επί του τζίρου τής συναλλαγής».

Μετά από όλα αυτά, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς την Κυβέρνηση με ένα και μόνο ερώτημα: «Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;».

 

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Στην ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει… μπερδευτεί.

Ανέφεραν: «Ο κ. Γερουλάνος έχει μπερδευτεί σε σχέση με το σύστημα IRIS παρά το γεγονός πως έκανε την σχετική έρευνα. Η υπηρεσία IRIS είναι μια ευέλικτη υπηρεσία, με μεγάλη διείσδυση στους νέους, που επιτρέπει την μεταφορά μετρητών έως 500 ευρώ ΧΩΡΙΣ προμήθεια. Η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την χρήση της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες θέσπισε την υποχρεωτική αποδοχή της υπηρεσίας IRIS από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες! Έτσι οι πολίτες μπορούν να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Αυτά σημείωσε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή είναι και η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τους πολίτες και τους εαυτούς τους…».

Η ανταπάντηση Γερουλάνου

Μετά την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, ο Παύλος Γερουλάνος επανήλθε. Και ζήτησε από τους… κύκλους του ΥΠΟΙΚ, αντί να ασχολούνται μαζί του, να ασχοληθούν με τις τράπεζες που επιβάλουν χρεώσεις. Σημείωσε δε ότι από την απάντηση του υπουργείου, προκύπτει ότι δεν αμφισβητούν κανένα από τα στοιχεία που παρέθεσε στην πρώτη του ανάρτηση.

«Ενημερώθηκα πως «κύκλοι του ΥΠΟΙΚ» απάντησαν στην παρακάτω ανάρτησή μου. Δεν αμφισβητούν κανένα από τα στοιχεία και τις δηλώσεις που παραθέτω, αλλά υποστηρίζουν πως «μπερδεύτηκα» και προσπαθούν να ερμηνεύσουν/διαστρεβλώσουν ξεκάθαρες δηλώσεις, τόσο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, όσο και βουλευτών της ΝΔ που τους πίστεψαν σε αυτά που έλεγαν.

Πάμε, λοιπόν, άλλη μία φορά: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 περιέγραψε το σύστημα IRIS ως μέθοδο συναλλαγών «χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια»: «Η υπηρεσία IRIS είναι μία υπηρεσία η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα. Σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια».

Ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από το βήμα της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 2023, απευθύνθηκε σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία μιλώντας για το IRIS ως ένα σύστημα «χωρίς προμήθειες»: «Είναι ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, χωρίς προμήθειες από το κινητό τηλέφωνο. Ο ένας συναλλάσσεται με τον άλλον, μέχρι 500 ευρώ, χωρίς να πληρώνουν προμήθειες… Εμείς λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να έχει έναν επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι διασυνδεδεμένος με αυτό το σύστημα, ώστε όποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί του χωρίς προμήθειες…».

Από το ξεκάθαρο «χωρίς καμία προμήθεια» της ηγεσίας της Κυβέρνησης, μέχρι την πρόθεση χρεώσεων στους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες από 0,5% έως και 1% επί του τζίρου κάθε συναλλαγής, υπάρχει μεγάλη απόσταση, έτσι δεν είναι αγαπητοί κύκλοι του ΥΠΟΙΚ;

 

Αγαπητοί κύκλοι του ΥΠΟΙΚ,

Αντί να ασχολείστε μαζί μου, καλό θα ήταν να ασχοληθείτε με τις τράπεζες, που βάζουν χρεώσεις εκεί που λέγατε ότι δεν θα υπάρχουν. Τα υπόλοιπα στη Βουλή, γιατί το ερώτημα είναι ένα και αναπάντητο:

Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;», ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button