Πολιτικά

Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχουν βελτιωθεί, αναγκαίος όρος για να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση

“Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση” σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες σημείωσε πως “θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

“Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου” προσέθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι “η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ενώ όσον αφορά στο Κυπριακό επισήμανε ότι “θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην πορεία αυτή”.

Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη:

“Προσερχόμαστε, σήμερα, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω διάχυσης παρά συρρίκνωσης των κρίσεων.

Για τον λόγο αυτό θα συζητήσουμε και ελπίζω να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς στην Αφρική, να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο εκείνο, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για μία διαρκή λύση, η οποία θα διασφαλίσει την ευημερία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, θα συζητήσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως, θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην πορεία αυτή.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση. Από την άλλη, θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι παρούσα στις μεγάλες κρίσεις και θα πρέπει με μία φωνή να μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο”.

To άρθρο Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχουν βελτιωθεί, αναγκαίος όρος για να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button