Οικονομία

Χαμένοι έναντι των καταθετών και δανειοληπτών της ευρωζώνης οι Έλληνες

Χαμένοι έναντι των καταθετών και δανειοληπτών της ευρωζώνης είναι οι Έλληνες, καθώς πληρώνουν ακριβότερα τα δάνεια και εισπράττουν λιγότερα από τις καταθέσεις τους.

Η ψαλίδα επιτοκίων παραμένει, παρά τις μειώσεις στα επιτόκια των δανείων και τις πενιχρές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2023. Μάλιστα, το επιτοκιακό περιθώριο στην Ελλάδα (διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων) παρέμεινε υψηλό και διαμορφώνεται σε 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά δανείζονται τουλάχιστον 5 μονάδες υψηλότερα για να πάρουν καταναλωτικό δάνειο, ενώ το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων κινείται στις 2 μονάδες. Έτσι, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ξεκινάει από 5,78% (και φτάνει μέχρι 6,87% ή και 7,80% στα δάνεια επαγγελματικών), οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη δανείζονται από 3,87% μέχρι 5,78%.

Όσο για τις καταθέσεις, το μεσοσταθμικό επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών στην Ελλάδα κινείται στο 1,83% έναντι 3,29% στην ευρωζώνη.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου από νοικοκυριά παρέμεινε τον Δεκέμβριο 2023 αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,18%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,83%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,25%.

Στα δάνεια, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,06%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 15,11%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 51 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,10%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,08%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,87%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 7,80%. 

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, τον Δεκέμβριο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 5,78%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,95%.

Στην ευρωζώνη ισχύουν τα εξής:

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες καταθέσεις επιχειρήσεων με συμφωνημένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο τον Δεκέμβριο στο 3,72%. Το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,84%.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από νοικοκυριά παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 3,29%. Το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,37%.

Στα δάνεια προς νοικοκυριά, το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 4,86%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,24%. Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,81%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,63%.

Το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 7,70%.

Στα επιχειρηματικά δάνεια, το επιτόκιο για νέα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρίμηνο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,24%. Το επιτόκιο για νέα δάνεια ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 5,09%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών δεν παρουσίασε μεταβολή και παρέμεινε στο 3,87%. Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης, στο 5,49%. Στα νέα δάνεια προς ατομικές επιχειρήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος, το επιτόκιο μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 5,67%.

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button