Οικονομία

Αναβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2024 στο 3,1%

Αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εχθές (30.1.2024), επικαλούμενο την απροσδόκητη ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα.

Το ΔΝΤ προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος (2024) κατά 3,1%, ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά με την οικονομική δραστηριότητα να αντέχει. Ωστόσο προειδοποιεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει χαμηλός και μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις στο μέλλον.

Για την Ευρωζώνη προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί ελαφρά φέτος στο 0,9% από το 0,5%, που εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2023. Για τις ΗΠΑ αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ για φέτος (2,1%), χαμηλότερη από το 2,5% του 2023. Επιβράδυνση προβλέπει το Ταμείο και για την κινεζική οικονομία, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,6% έναντι 5,2% πέρυσι.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ταμείου δείχνουν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο του διαστήματος 2000 με 2019, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,8%.

Οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, παραμένουν καθώς το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν θα είναι εύκολο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να αποφύγουν και τον κίνδυνο μίας πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα οδηγούσε σε αναθέρμανση του πληθωρισμού και μία διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι θα χρειαζόταν, κάτι που θα υπονόμευε την ανάπτυξη και θα οδηγούσε τον πληθωρισμό χαμηλότερα από τον στόχο.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button