Ελλάδα

Αγρότες: Η επιστολή με τα αιτήματά τους προς τον πρωθυπουργό – Όλα όσα ζητούν

Αναλυτικά:

Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

– Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

– Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

– Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

– Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

– Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

– Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

– Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Μήνυμα Μητσοτάκη: Διάλογο με ανοιχτούς δρόμους

Ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες, αλλά με ανοιχτούς δρόμους, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Τετάρτη πραγματοποίησε επίσκεψη στο Χαϊδάρι, όπου συνομίλησε με πολίτες.

«Η δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει μία προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους αγρότες είπε: «Και στους φίλους μου τους αγρότες που είναι σήμερα στο δρόμο, τους λέω ότι εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία στους αγρότες, που διαπραγματευθήκαμε μία κοινή αγροτική πολιτική, που ναι έχει δυσκολίες και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη».

Και συνέχισε: «Πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις, δώσαμε παραπάνω από 1δισ. ευρώ προσέξτε, 1 δισ. ευρώ στην τετραετία από αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές».

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά να το ξαναπώ, ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους!», υπογράμμισε.

Νέα μπλόκα σε Καρδίτσα, Βοιωτία

Την ίδια ώρα, στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας σε πολλά σημεία την Εθνική οδό, την ώρα που η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους για την συζήτηση που μπορεί να γίνει επί των αιτημάτων τους.

Ενώ, την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ, το μεσημέρι της Τετάρτης οι αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού Βόλου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα παρέταξαν τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ.

Παράλληλα, στις 5 το απόγευμα, αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, απειλώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη στη μία και μισή μετά το μεσημέρι σύμφωνα με την ΕΡΤ διέσχισαν πεζή την Εθνική Οδό και απέκλεισαν το ρεύμα με κατεύθυνση προς την πόλη. «Θέλουμε απαντήσεις, λύση στο διάλογό μας… η δουλειά μας είναι να παράγουμε και δεν μας το επιτρέπουν», είπε ο Κων/νος Σέφης-Μέλος Μπλόκου Μαλγάρων.

Επίσης, στην Καρδίτσα, όσο και στο Κάστρο Βοιωτίας, οι αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, οι αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας έκλεισαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να κλείσουν και το ρεύμα προς Λαμία. Ήδη η Τροχαία έχει κάνει εκτροπή στην κυκλοφορίας από την περιοχή του Μαρτίνου και μέχρι το Ακραίφνιο.

Αγρότες από το νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων ανέβηκαν στις 5 το απόγευμα πεζοί, με τη συμβολική συμμετοχή ενός τρακτέρ και ενός αγροτικού αυτοκινήτου, στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 τον οποίον απέκλεισαν.

Λάστιχα, άχυρα και καδρόνια έκαψαν οι αγρότες στη Λάρισα ως διαμαρτυρία στην άρνηση των αστυνομικών να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Έκαψαν λάστιχα και καδρόνια στη Λάρισα

Λάστιχα, άχυρα και καδρόνια έκαψαν οι αγρότες στη Λάρισα ως διαμαρτυρία στην άρνηση των αστυνομικών να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Ο δρόμος έκλεισε συμβολικά με τους πεζούς αγρότες για περίπου 17 λεπτά σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα onlarissa.gr.

Ένταση με την αστυνομία στο Αίγιο

Ένταση επικράτησε στο Αίγιο το βράδυ της Τετάρτης (7/2) μεταξύ αστυνομίας και αγροτών που προσπάθησαν να κλείσουν την Εθνική Οδό. Οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι για 6η μέρα στο μπλόκο του Σελινούντα ξεκίνησαν πορεία και έκλεισαν για λίγη ώρα την Εθνική Οδό.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αποτρέψουν το κλείσιμο του δρόμου και για λίγη ώρα επικράτησε ένταση. Ωστόσο, οι αγρότες κατάφεραν να κλείσουν τον δρόμο για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια τον άνοιξαν ξανά.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button