Κοσμος

TIME: Η Google συνεργάζεται με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

Έγγραφο που «προδίδει» μια μυστική συμφωνία της Google με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας επικαλείται το περιοδικό TIME, σε μια περίοδο που το Ισραήλ δέχεται διεθνείς πιέσεις για την αιματηρό και πολύνεκρο πόλεμο στη Γάζα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ φέρεται να διατηρεί τη δική του «ζώνη προσγείωσης» στο Google Cloud.

Πρόκειται για ένα ασφαλές σημείο εισόδου στην υπολογιστική υποδομή που παρέχεται από την Google, το οποίο επιτρέπει στο υπουργείο να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το υπουργείο, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το TIME, φέρεται να ζήτησε συμβουλευτική βοήθεια από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στο Google Cloud, επιδιώκοντας να επιτρέψει σε «πολλαπλές μονάδες» να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αυτοματισμού. Πρόκειται για προσχέδιο σύμβασης με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2024.

Η σύμβαση δείχνει ότι η Google χρεώνει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για τη συμβουλευτική υπηρεσία.

Η έκδοση της σύμβασης που προβλήθηκε από το TIME δεν υπογράφηκε από την Google ή το Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, ένα σχόλιο στις 27 Μαρτίου για το έγγραφο, από έναν υπάλληλο της Google που ζητούσε ένα αντίγραφο της σύμβασης, ανέφερε ότι οι υπογραφές θα «ολοκληρωθούν εκτός σύνδεσης, καθώς πρόκειται για συμφωνία Ισραήλ/Nimbus».

Η Google έκανε μάλιστα στο υπουργείο… έκπτωση 15% στην αρχική τιμή των αμοιβών παροχής συμβουλών στο «πλαίσιο Nimbus», αναφέρει το έγγραφο.

Το Project Nimbus συνιστά μια αμφιλεγόμενη συμφωνία υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και δύο εταιρειών τεχνολογίας: της Google και της Amazon.

Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο είχαν υποδείξει προηγουμένως ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται συμβατικά να εμποδίσουν συγκεκριμένα όπλα του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο του Project Nimbus. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη σύμβασης που δείχνει ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτης του Google Cloud.

Εργαλείο επιλογής των στόχων στη Γάζα

Πού έγκειται, όμως, το πρόβλημα; Το δημοσίευμα αυτό ακολουθεί τις πρόσφατες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ο στρατός της χώρας, που ελέγχεται από το Υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να επιλέξει στόχους για αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα απαιτούσε υποδομή υπολογιστικού νέφους για να λειτουργήσει.

Το συμβόλαιο της Google δεν διευκρινίζει πως χρησιμοποιεί το Google Cloud το Υπουργείο Άμυνας και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τεχνολογία Google Cloud χρησιμοποιείται για τέτοιους σκοπούς. Ωστόσο, οι υπάλληλοι της Google που μίλησαν με το TIME είπαν ότι η εταιρεία έχει ελάχιστη ικανότητα να παρακολουθεί τι κάνουν οι πελάτες, ιδιαίτερα κυρίαρχα κράτη όπως το Ισραήλ, στην υποδομή cloud της.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν έχει αποκριθεί σχετικά.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button