Ισραήλ: Απαγορεύει την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά Eδάφη
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδια που απαγορεύουν τη δραστηριότητα της κύριας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που βοηθά τους Παλαιστίνιους, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) στο Ισραήλ.
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την απαγόρευση μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών σχεδόν οκτώ δεκαετιών που παρέχει βασικές υπηρεσίες για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το CNNi, η Κνεσέτ ψήφισε δύο νομοσχέδια: Το ένα απαγορεύει στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να δραστηριοποιείται στο Ισραήλ με το νομοσχέδιο να τίθεται σε ισχύ στις επόμενες 90 μέρες και ένα άλλο απαγορεύει στις ισραηλινές αρχές οποιαδήποτε επαφή με την UNRWA – ανακαλώντας μια συνθήκη του 1967 που επέτρεπε στην υπηρεσία του ΟΗΕ να παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.
Το Ισραήλ επιδιώκει εδώ και καιρό να διαλύσει το σώμα του ΟΗΕ, με το επιχείρημα ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του συνδέονται με τη Χαμάς και ότι τα σχολεία του διδάσκουν μίσος εναντίον του Ισραήλ. Η UNRWA έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για μια γενικευμένη κατηγορία κατά του συβνόλου της Οργάνωσης».
Το νομοσχέδιο τυπικά, δεν εμποδίζει την υπηρεσία να λειτουργεί στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, την Γάζα και την Δυτική Όχθη που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά επί της ουσίας, εμποδίζει σημαντικά την ικανότητα της UNRWA να ανταποκρίνεται στις αναγκες και σε γεγονότα στις περιοχές αυτές.
Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ προέτρεψε τοην ισραηλινή κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την νομοθεσία.
Κατα την διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, πριν η Κνεσέτ εγκρίνει την προαναφερθείσα νομοθεσία, ο Μίλερ είπε ότι η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες διαδραματίζει «αναντικατάστατο ρόλο αυτή τη στιγμή στη Γάζα, όπου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τους αντικαταστήσει αυτή τη στιγμή στη μέση της κρίσης».
«Εάν φύγει η UNRWA, θα δείτε άμαχους – συμπεριλαμβανομένων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων μωρών – να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό και φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν. Το θεωρούμε απαράδεκτο», είπε.
«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας. Τους προτρέπουμε να μην το περάσουν καθόλου και θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα με βάση το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Μίλερ.
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία», ειδικά υπό το φως της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.
«Η UNRWA παρέχει ουσιαστική και σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια και βασικές υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Χωρίς το έργο της, η παροχή τέτοιας βοήθειας και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της διανομής καυσίμων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα παρεμποδιζόταν σοβαρά αν όχι αδύνατη, με καταστροφικές συνέπειες σε μια ήδη κρίσιμη και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα», σημειώνει.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.