Οικονομία

«Θα πάμε τον πρωτογενή τομέα εκεί που πραγματικά του αξίζει»

«Αντιλαμβανόμαστε την ανασφάλεια και τις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει στους αγρότες η κλιματική κρίση και η ενεργειακή κρίση», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι «ακούμε τα αιτήματά τους, συζητάμε μαζί τους. Η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού με τους Έλληνες αγρότες είναι διαχρονική, είναι ισχυρή».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα, ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα θα αξιολογήσουν το πακέτο μέτρων και πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας, την προσπάθειά μας και είμαστε βέβαιοι ότι μαζί θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα και τον ίδιο τον πρωτογενή τομέα εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Τα στοιχεία της 30ης επετειακής «Agrotica» της ΔΕΘ-Helexpo

Η επιτυχία της μεγαλύτερης κλαδικής έκθεσης που γίνεται στη χώρα μας, διαπιστώνεται και από τους 1.810 εκθέτες από 49 χώρες που συμμετείχαν σε αυτή. Ο χώρος που καλύφθηκε από εκθέτες ήταν 40.500 τ.μ., ενώ οι επισκέπτες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 150.000. Επίσης διεξήχθη πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, κυρίως ενημερωτικών, είτε από εκθέτες, είτε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οργανισμούς, πανεπιστημιακά ιδρύματα, την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και θεσμικούς φορείς.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, τόσο σε συνάντησή του με τη διοίκηση της HELEXPO, όσο και σε συζητήσεις του με εκθέτες, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Agrotica, καθώς μέσα από αυτή αποτυπώνονται οι τεχνολογικές εξελίξεις στον αγροτικό χώρο και το αύριο στην αγροτική ανάπτυξη.

Συναντήσεις με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα

Στη διάρκεια παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαινίασε τη φετινή επετειακή 30η Agrotica, ο κ. Αυγενάκης συμμετείχε σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το υπουργείο του, με θέματα όπως: «Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο – Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη» και «Καλλιεργώντας το αύριο – Πολιτικές για την γεωργική εκπαίδευση και κατάρτιση».

Στις συζητήσεις αυτές, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, διεπαγγελματικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, μίλησαν πάνω από 40 άτομα, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας. 

 

Παράλληλα έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών από την Κοζάνη, την Πέλλα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, τη Ροδόπη και άλλες περιοχές, ιδιαίτερα της Μακεδονίας και της Θράκης. Ανάλογες συναντήσεις και παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις, είχαν οι υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης καθώς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι πρόεδροι του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κυριάκος Μπαμπασίδης, οι αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και Παγαγιώτης Χατζηνικολάου και του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός και Γιάννης Κουρδής.

Στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός, ανέφερε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση μιας συνεπούς πολιτικής, λαμβάνοντας τολμηρές αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό αύριο στην αγροτική παραγωγή.

Τόνωση και προστασία της επιχειρηματικότητας

Στις συζητήσεις που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους θεσμικών φορέων, τέθηκαν επί τάπητος, το ζήτημα της σύστασης των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας, με στόχο την τόνωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Συζητήθηκαν επίσης οι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα αλλά και στις πύλες εισόδου της της χώρας, που γίνονται από τις 18 Ιανουαρίου, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ. Στόχος είναι η προστασία των κτηνοτρόφων παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και των έντιμων γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων, καθώς και ο έλεγχος της τιμής του γάλακτος, των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά των ΠΟΠ.

«Ξεκίνημα μιας νέας ημέρας στη συνεργασία»

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των εταιρειών που συνεργάζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης είχε συνάντηση και με τις τρεις εταιρείες του χώρου. Σε συνάντηση που είχε με μέλη της διοίκησης και της διεύθυνσης της Cognitera, έκανε λόγο για «το ξεκίνημα μιας νέας ημέρας στη συνεργασία» με το υπουργείο και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να συμβάλουν ώστε να γίνει αυτή η συνεργασία πιο παραγωγική για όλους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε η αλλαγή σελίδας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον κ. Αυγενάκη να τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οργανισμού που θα λειτουργεί με διαφάνεια και σε μια σωστή πλέον βάση προς όφελος των αγροτών δικαιούχων.

«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε περισσότερες διεπαγγελματικές οργανώσεις από αυτές που έχουμε» επεσήμανε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει ότι τα αγροτικά τμήματα που θα δημιουργηθούν στα επιμελητήρια της χώρας, θα λειτουργούν ανταγωνιστικά.

«Η Agrotica δεν ακολουθεί τις τάσεις, αλλά τις δημιουργεί!»

Σε επισκέψεις του σε περίπτερα, ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων, ότι το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με στόχο την πληροφόρηση για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου παγκοσμίως, η παρουσίαση νέων μηχανημάτων και καλλιεργητικών μεθόδων και η ενημέρωση για σειρά θεμάτων που αφορούν στον αγρότη, έδωσαν το πλαίσιο του πρωτογενούς τομέα του αύριο.

«Η Agrotica δεν ακολουθεί τις τάσεις, αλλά τις δημιουργεί!», τόνισε και πρόσθεσε: «Πολλά μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες! Γράψατε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του εμβληματικού θεσμού!».

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button