Πολιτικά

Στέφανος Κασσελάκης: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο – Η κυβέρνηση εισάγει το franchising με τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σχολίασε με ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter) πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης

Στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλείται 8 έγκριτους συνταγματολόγους λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με οκτώ έγκριτους συνταγματολόγους, που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Με τον θεσμό του franchising (!) που εισάγει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο, ετοιμαστείτε για «επενδύσεις» του κάθε διαπλεκόμενου που θέλει να ονομάσει το μαγαζάκι του πανεπιστήμιο.

Κρίμα που έκλεισε το Trump University μέσα σε όργιο σκανδάλων διαφθοράς, και δεν πρόλαβε να κάνει franchise στην Ελλάδα».

Τι αναφέρουν οι συνταγματολόγοι

Η κοινή δήλωση των οκτώ καθηγητών στην οποία αναφέρεται ο κ. Κασσελάκης έχει ως εξής:

«Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών συνταγματικού Δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Κατά τη γνώμη μας η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Άλλωστε η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς για την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση».

Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, καθηγητής ΔΠΘ

Γιάννης Δρόσος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ

Ακρίτας Καϊδατζής, αναπλ. καθηγητής ΑΠΘ

Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ

Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Παναγιώτης Μαντζούφας, καθηγητής ΑΠΘ

Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής ΕΚΠΑ

Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής ΑΠΘ

To άρθρο Στέφανος Κασσελάκης: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο – Η κυβέρνηση εισάγει το franchising με τα μη κρατικά πανεπιστήμια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button