Reuters: Νέα ανατροπή με τα ορυκτά – Τραμπ και Ζελένσκι οδεύουν σε συμφωνία

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση νέας συμφωνίας για τα ορυκτά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουκρανία, μετά την επεισοδιακή συνάντηση της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στους συμβούλους του ότι θέλει να ανακοινώσει τη συμφωνία στην ομιλία του στο Κογκρέσο το βράδυ της Τρίτης 4/03 (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδος) ανέφεραν τρεις από τις πηγές, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί και ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή.
Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού, προσθέτει το Reuters. Αντίστοιχα, η προεδρική διοίκηση της Ουκρανίας στο Κίεβο και η ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλιο.
Το deal «πάγωσε» την Παρασκευή μετά την «μετωπική» ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο, που είχε ως αποτέλεσμα την κακήν κακώς αποχώρηση του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος είχε μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία.
Στη εν λόγω συνάντηση, ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είπαν στον Ζελένσκι ότι θα έπρεπε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους αντί να ζητά πρόσθετη βοήθεια.
«Θα πρέπει να είσαι ευγνώμων», είπε ο Τραμπ θυμωμένος στον Ζελένσκι. «Παίζεις με έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο». «’Η θα κάνεις συμφωνία, ή είσαι εκτός».
«Ήταν πολύ ασεβείς οι δηλώσεις σου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, στον Ουκρανό ομόλογό του που καθόταν δίπλα του.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» αναφερόμενος στον Πούτιν, προτρέποντας τον Τραμπ να μην κάνει «κανένα συμβιβασμό με έναν δολοφόνο», λέγοντας μάλιστα πως «νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι στο πλευρό μας».
Αναδίπλωση από Ζελένσκι
Στο μεταξύ, λίγες μόνο ώρες πριν, ο Ζελένσκι, μέσω νέας ανάρτησης ανακοίνωσε πως πλέον είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Όπως τόνισε στην ανάρτησή του, η ομάδα του και ο ίδιος είναι «έτοιμοι να εργαστούν υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου Τραμπ για να επιτύχουμε μια ειρήνη που θα διαρκέσει». Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο «δεν πήγε όπως έπρεπε» και προσθέτει ότι η Ουκρανία θα ήθελε «η μελλοντική συνεργασία να είναι εποικοδομητική».
Όσον αφορά τα ορυκτά, αναφέρει ότι το Κίεβο είναι «έτοιμο να την υπογράψει ανά πάσα στιγμή και σε κάθε βολική μορφή». «Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία ως ένα βήμα προς μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερές εγγυήσεις ασφάλειας και ελπίζω πραγματικά ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά», διαμήνυσε.
Oι όροι της συμφωνίας
Ωστόσο, όπως προσθέτει το Reuters, δεν είναι σαφές εάν το deal ανάμεσα σε Τραμπ και Ζελένσκι πλέον έχει αλλάξει.
Πάντως, η συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί την περασμένη εβδομάδα δεν περιείχε ρητές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, αλλά έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση σε έσοδα από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.
Προέβλεπε επίσης ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεισέφερε το 50% της μελλοντικής εμπορευματοποίησης κρατικών φυσικών πόρων σε ένα επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης που θα διαχειρίζονταν από κοινού ΗΠΑ και Ουκρανία.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του παραμένει ανοιχτή στην υπογραφή της συμφωνίας, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία «θα έπρεπε να είναι δείχνει περισσότερη ευγνωμοσύνη».
Τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας
Τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας περιλαμβάνουν γραφίτη, ουράνιο, τιτάνιο, λίθιο και βηρύλλιο, αν και κανένα από αυτά δεν θεωρείται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων στον κόσμο σε όγκο.
Τα κοιτάσματα μεταλλεύματος τιτανίου της Ουκρανίας θεωρούνται τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν το 7% των παγκόσμιων πόρων.
Η Ουκρανία, διαθέτει επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη, συνολικού ύψους περίπου 500.000 τόνων και είναι επίσης ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός γαλλίου στον κόσμο.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το καλοκαίρι του 2024 αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει την Ουκρανία ως δυνητική πηγή περισσότερων από 20 κρίσιμων πρώτων υλών.
Πρόκειται για σπάνιες γαίες και κρίσιμες πρώτες ύλες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν γνωστά υποκατάστατα.
Είναι επίσης απαραίτητες στην παραγωγή αμυντικών προϊόντων και στην αεροδιαστημική βιομηχανία.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.