Πώς ο Ερντογάν δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού
Όσο η κλεψύδρα αδειάζει για να στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία , ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει την επιθετικότητα έναντι της Κύπρου τραβώντας ξανά το χαρτί του εθνικισμού .
Στο νέο του παραλήρημα ο Τούρκος Πρόεδρος ούτε λίγο ούτε πολύ ευχήθηκε το 1974 τα τουρκικά στρατεύματα να είχαν καταλάβει όλη την Κύπρο ξεδιπλώνοντας τα επεκτατικά του σχέδια με τον ίδιο να υπογραμμίζει : «αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας»
Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς Τούρκους αξιωματικούς και στρατιώτες έγιναν στο πλαίσιο δείπνου ιφτάρ. Η ομιλία του συνέπεσε με την 109η επέτειο από τη Μάχη της Καλλίπολης του 1915 για την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελλίων από τις δυνάμεις της Αντάντ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η απάντηση της Κύπρου στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν
«Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας και του κατοχικού καθεστώτος», χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Η νέα προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. ΟΗΕ , Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έχει αναλάβει ήδη να βγάλει εις πέρας τον μαραθώνιο για την επανέναρξη των συνομιλιών .
Τον περασμένο Φεβρουάριο η νέα απεσταλμένη η οποία μεγάλη διπλωματική εμπειρία συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη .
Υπενθυμίζεται πώς στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Νοέμβριο που μας πέρασε , ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι τελικά και προς όφελος του Κυπριακού »
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την συνάντησή του με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει θερμά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαμήνυσε ότι η λύση του Κυπριακού σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας, ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Λευκωσία αναγνωρίζει την δύσκολη αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεδομένου του αρνητικού κλίματος που συντηρεί η τ/κ πλευρά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποστηρίζει σήμερα ότι γεγονός πώς εντατικοποιεί τις επισκέψεις και επαφές της, στέλνει σαφές μήνυμα υπογραμμίζοντας : « έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αν υπάρχει έστω και μια ακτίδα φωτός να την αξιοποιήσουμε» .
Αθήνα για δηλώσεις Ερντογαν : Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας
Σφοδρές αντιδράσεις έχουν πυροδοτήσει οι νέες προκλητικές τοποθετήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων», σχολίασαν διπλωματικές πηγές
«Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» συμπλήρωσαν.
Η σκληρή γραμμή Ερντογάν για το Κυπριακό
Η σκληρή γραμμή στην οποία επιμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό επηρεάζει άμεσα τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων τοπικών εκλογών επενδύσει στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη προσέλκυση του συντηρητικού και εθνικιστικού τμήματος των Τούρκων ψηφοφόρων.
Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η Τουρκία εκπληρώσει πλήρως όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια , συμπερλιαμβανομένης της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η επίτευξη των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για την εμπέδωση και εξάπλωση των αρχών και αξιών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαίκή Ένωση .
«Η ενταξιακή προοπτική όλων των υποψηφίων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν και από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Κράτους Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον Κροάτη ομόλογό του Gordan Grlić Radman στο Ζάγκρεμπ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι Ελλάδα και Κροατία είναι πεπεισμένες πως «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.