Οικονομία

Παγίδα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι χάνουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ ενώ έχουν ασφαλίσει το σπίτι σου

Αντιμέτωποι με μία μεγάλη «παγίδα» θα βρεθούν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ θεωρούν ότι είναι δικαιούχοι της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους, θα διαπιστώσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Και γιατί; Επειδή ο νομοθέτης προβλέπει ότι για να δοθεί η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει το ακίνητο να είναι ασφαλισμένο για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Αν κάποιο από αυτά λείπει, τότε δεν ισχύει η έκπτωση. Και βέβαια είναι παράλογο να ζητάει κανείς από κάποιον που διαμένει στο 1ο, 2ο, 3ο ή 4ο ή σε οποιονδήποτε όροφο πολυκατοικίας να ασφαλιστεί έναντι πλημμύρας.

Έτσι λοιπόν εφόσον δεν υπάρξει επιπρόσθετη παρέμβαση, μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων θα μείνει εκτός και οι ιδιοκτήτες τους θα χάσουν την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό θα συμβεί για όλους εκείνους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς δεν απειλούνται, αφού είναι σε όροφο, από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή.

Ο νόμος όμως είναι σαφής και ορίζει ότι για να εφαρμοστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται και σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο. Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι με έκπληξη διαπιστώνουν ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς το συμβόλαιο ασφάλισης για φυσικές καταστροφές δεν καλύπτει και τους τρεις κινδύνους, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ασφαλίσει τη κατοικία του η οποία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους θα χάσει την έκπτωση των 50 ευρώ.

Τα στοιχεία στην αίτηση είναι προσυμπληρωμένα με βάση τα δεδομένα που έστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο.

Οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κλειδώσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

-να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.

Για τη πορεία της αίτησης ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.

To άρθρο Παγίδα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι χάνουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ ενώ έχουν ασφαλίσει το σπίτι σου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button