Υγεία

Οι ερευνητές εξηγούν πώς τα πετροχημικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ζήσης Ψάλλας

Ο James Shultz, ερευνητής του Κέντρου Καρκίνου Sylvester Comprehensive Cancer School της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι Miller και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν ένα σχόλιο τονίζοντας ότι τα πετροχημικά συμβάλλουν σημαντικά στους κινδύνους καρκίνου, με αποτέλεσμα ένα βαθιά αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία. Το άρθρο στο JAMA Oncology εξηγεί πώς η οδός για την πετροχημική επεξεργασία εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους σε κάθε στάδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει ένα μονοπάτι πετροχημικής επεξεργασίας», δήλωσε ο Shultz, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Μαϊάμι. «Τα ορυκτά καύσιμα εξάγονται, διυλίζονται, επεξεργάζονται, μεταφέρονται, χρησιμοποιούνται και τελικά απορρίπτονται, και κάθε βήμα αυτής της πορείας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία».

Οι ερευνητές ανέφεραν το “Cancer Alley” της Λουιζιάνας, έναν διάδρομο κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή, από το Baton Rouge στη Νέα Ορλεάνη, με περισσότερες από 200 πετροχημικές εγκαταστάσεις -και ποσοστά καρκίνου έως και 50 φορές μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο- ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Λόγω πολιτικών και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις, η επικίνδυνη πετροχημική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης, του fracking, της εξόρυξης, της διύλισης και της επεξεργασίας ορυκτών καυσίμων, βρίσκεται συχνά εντός ή κοντά σε κοινότητες. Κοινότητες όπως το Cancer Alley όπου οι κάτοικοι έχουν βιώσει μακρά ιστορία θεσμικού και συστημικού ρατσισμού με αποτέλεσμα χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση και περιορισμένη πολιτική εξουσία», ανέφεραν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι εκθέσεις δεν περιορίζονται σε αυτές τις περιοχές, επειδή τα πετροχημικά μεταφέρονται συνεχώς μέσω αγωγών, φορτηγών, τρένων και πλοίων. «Το στοιχείο μεταφοράς θέτει ουσιαστικά όλους στις ΗΠΑ σε πιθανό κίνδυνο», δήλωσε ο Shultz.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι εκτός από αυτές τις επιβλαβείς εκθέσεις μιας κοινότητας, η πετροχημική επεξεργασία απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη τρέχουσα απειλή για την ανθρώπινη υγεία -την κλιματική αλλαγή. Κάθε βήμα της διαδικασίας περιλαμβάνει δραστηριότητες έντασης εκπομπών, απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου και επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, με σημαντικές επιπτώσεις στις προσπάθειες ελέγχου του καρκίνου.

«Οι άνθρωποι που ζουν με καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που δημιουργούν οι κλιματικές καταστροφές, όπως η υπερβολική ζέστη, οι πυρκαγιές, οι τυφώνες και οι πλημμύρες», δήλωσε η Nogueira. «Τα πιο συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα αυξάνουν την πιθανότητα οι ασθενείς να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους και να διαταραχθεί η υγειονομική περίθαλψή τους, με μετρήσιμες συνέπειες για τους ασθενείς που βασίζονται σε δυνητικά σωτήρια φροντίδα για τον καρκίνο».

Παραδόξως, το σύστημα υγείας των ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός καταναλωτής πετροχημικών προϊόντων, κυρίως πλαστικών μιας χρήσης, και ευθύνεται για το 8,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Η υγειονομική περίθαλψη χρησιμοποιεί πολλά πλαστικά μιας χρήσης και υλικά μιας χρήσης, τα οποία κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επομένως η πετροχημική οδός συχνά τελειώνει με εμάς», είπε ο Shultz. «Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές, αλλά η πρόσφατη στροφή προς τα πλαστικά μιας χρήσης στην υγειονομική περίθαλψη σημαίνει ότι οι επαγγελματίες της ογκολογίας καταλήγουν να συμβάλλουν στα ίδια τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν».


Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button