Κόσμος

Κόντρα Σολτς – Ερντογάν για το Ισραήλ

Στη Γερμανία βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συναντήθηκε αρχικά με τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προτού μεταβεί  στην καγκελαρία για τη συνάντηση του με τον Όλαφ Σολτς.

Οι δύο ηγέτες, που θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και δείπνο εργασίας, πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις πριν αποσυρθούν στα ενδότερα, με τον Τούρκο πρόεδρο να παίρνει τον λόγο και να εξαπολύει επίθεση κατά του Ισραήλ: «Έχει το Ισραήλ επί του παρόντος πυρηνικά όπλα; Ναι, έχει, αλλά αν τους ρωτήσετε γι’ αυτό, θα σας πουν πως δεν έχουν. Ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Γερμανούς φίλους μου για τη φιλοξενία. Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη. Θα συζητήσουμε τις συνολικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας. Θα υπάρξουν εμπορικές, πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις στις συζητήσεις μας. Οι εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα είναι άλλη μια διάσταση. Θα μιλήσω ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως μια αρχή. Η επόμενη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί. Σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που ονομάζεται Γάζα. Η Χαμάς αυτή τη στιγμή κοιμάται. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, η υποστήριξη που θα έπρεπε να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Πλήττονται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα. Πώς μπορούν και πυροβολούν παιδιά; Θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια; Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ για το θέμα των ομήρων είπε: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του. Αιχμάλωτοι ετών βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ. Θα ήταν άδικο αν δεν το βλέπαμε αυτό».

Όσο για τα ουκρανικά σιτηρά, ανέφερε: «Όποια δουλειά κι αν κάναμε στο θέμα των σιτηρών, δεν κάναμε διακρίσεις. Το 40% από τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας έφτασε στην Ευρώπη, το 14% σε εμάς, το υπόλοιπο σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία αποφάσισε να στείλει μια σημαντική ποσότητα σιτηρών. Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να στείλει σιτηρά μέσω του διαδρόμου σε 4 ή 5 χώρες και θα λάβει μέτρα».

Ο Ερντογάν έριξε στο τραπέζι και το ενταξιακό της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας: «Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί μέρος της συζήτησής μας. Έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες εδώ και πολύ καιρό όσον αφορά την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκική Δημοκρατία περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Σολτς: Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς.

Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα.

Εκτός από αυτά τα τρέχοντα θέματα, θα μιλήσουμε και για τις διμερείς σχέσεις. Θα μιλήσουμε επίσης για τα βήματα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο σεισμός στην περιοχή του Γκαζιαντέπ αποκάλυψε πόσο στενές σχέσεις έχουν οι δύο χώρες. Δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο πεδίου και χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για μικρά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία».
Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button