Η «μαγική» συνταγή για το γεύμα στο γραφείο – Τι λένε οι ειδικοί
To φαγητό στη δουλειά είναι μια δύσκολη εξίσωση και όμως υπάρχουν τρόποι για να γίνει πιο εύκολη προσφέροντας ευζωία, κρατώντας χαμηλά το σάκχαρο και βοηθώντας τον ορανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που θα κάνουν το σώμα να λειτουργεί ρολόι.
Αυτή τη στιγμή, όπως γράφει η Independent, γίνεται μεγάλη συζήτηση για την πρωτεΐνη όχι μόνο επειδή κάνει καλό στα οστά, τη μυική μάζα και τη σωματική δύναμη αλλά επειδή δίνει για περισσότερο χρόνο το αίσθημα του κορεσμού.
Χωρίς αυτήν, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει πτώση τα επίπεδα σακχάρου που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να αναζητήσει μια γλυκιά ή ιδιαίτερα επεξεργασμένη τροφή. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα «κύμα» όπου το σάκχαρο θα ανεβαίνει και θα κατεβαίνει απότομα. Οι συνέπειες είναι αύξηση της κορτιζόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με αυτές.
H πρωτεΐνη είναι σαν ένα υπερόπλο το οποίο είναι σημαντικό για να κρατήσει τον οργανισμό σε σταθερή πορεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να βρεθεί όχι μόνο στο κρέας, αλλά και στα αυγά, το γιαούρτι, τα όσπρια, τη σόγια, την κινόα, τους ξηρούς καρπούς, το τυρί… και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Ο κανόνας των τεσσάρων
Ελληνικό γιαούρτι με μούρα και ξηρούς καρπούς -ή βούτυρο ξηρών καρπών- ή αυγά με χόρτα είναι πάντα μια καλή επιλογή. Για το μεσημεριανό γεύμα ο κανόνας «φόρμουλα τεσσάρων σημείων» είναι ιδανικός και όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν στη θέση τους. Πρωτεΐνη -σε μέγεθος παλάμης- συν χόρτα -όσα θέλει κανείς- συν ένα ντρέσινγκ (ράντισμα) συν γαρνιτούρα. Μια χούφτα φακές ή κινόα για τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο από πάνω είναι ένα bonus.
Μετά την πρωτεΐνη ακολουθούν τα λαχανικά εποχής σαν συνοδευτικό. Η ειδικός στην ανοσολογία δρ. Τζένα Ματσιότσι εξηγεί ότι οι εποχικές τροφές είναι πολύ πιο πιθανό να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό καθώς θα έχουν την μεγαλύτερη θρεπτικότητα. Οι τομάτες, οι γλυκοπατάτες, τα κολολυθάκια, ό,τι είναι εποχικό, αλλά ανάμεικτα καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες πρέπει να καταναλώνονται 30 λαχανικά κάθε εβδομάδα.
Τα καλά νέα είναι ότι τα βότανα και τα μυρωδικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ο μαϊδανός, το σχινόπρασο, ο βασιλικός, ο άνηθος, το φασκόμηλο, η μέντα είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην ανοσία. Τα μπαχαρικά είναι τέλεια προσθήκη. Επίσης μετρούν σαν ένα από τα 30 λαχανικά ώστε να μπορεί κανείς να προσθέσει κουρκουμά, κύμινο ή κάτι άλλο που προτιμά.
Η σημασία του ντρέσινγκ
Σημαντικό είναι και το ντρέσινγκ καθώς πέρα από γεύση μπορεί να προσφέρει καλά λιπαρά που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου. Η διατροφολόγος Άλις Μάκιντος έχει ένα τέλειο ντρέσινγκ: παρθένο ελαιόλαδο, μουστάρδα, λεμόνι, μέλι και αλάτι από φύκια.
Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για εβδομάδες, είναι φθηνό, πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, αλλά συμβάλλει και στην αντιγήρανση.
Τα περισσότερα από τα ντρέσινγκ που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι υπερεπεξεργασμένα και υψηλά σε ζάχαρη και αλάτι. Γενικά πολλά υλικά σε μια ετικέτα και λέξεις που δεν καταλαβαίνει κανείς τότε δεν έχουν θέση στο καλάθι.
Καρποί και σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε θρεπτικά στοιχεία όπως το σουσάμι ή οι σπόροι κολοκύθας. Οι βλαστοί από φασόλια μπορούν επίσης να είναι πολύ ωφέλιμοι.
Επίσης είναι καλό να κόβει κανείς τα πάντα καθώς βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ντρέσινγκ.
Οι διατροφολόγοι ακολουθούν πάντα τον κανόνα ότι η συνέπεια είναι αυτή που δίνει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οτιδήποτε πολύ περιοριστικό ή επίπονο, είναι λιγότερο πιθανό να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.