Ελλάδα

Δίκη Μάτι: Σφάλματα, επιχειρησιακό έλλειμμα και παραλείψεις διαπιστώνει ο εισαγγελέας

Για ολέθριο αποτέλεσμα  για το οποίο πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το τι και ποιος ευθύνεται έκανε λόγο ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, Παναγιώτης Μανιάτης κατά την αγόρευσή του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. 

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ιστορία του τόπου πρέπει να διακριθεί σε προ του 2018 και τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης και στη μετά του 2018 εποχή. Υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε μία φωτιά που διήρκεσε δυο με δυόμιση ώρες. Αποδείχτηκε ότι εχθρός του κακού είναι το χειρότερο, είχαμε μεγάλες φωτιές με πολλά θύματα από το 2007. Η συμφορά για το συμβάν που εξετάζουμε εμπέδωσε στο συλλογικό υποσυνείδητο, το δόγμα ότι πάσει θυσία πρέπει να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή, ως πρώτιστο έννομο αγαθό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα ποιος έφταιξε και τι έγινε λάθος και φτάσαμε σε αυτό το ολέθριο αποτέλεσμα», ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός

«Η εισαγγελική έδρα έχει ως αποστολή να δώσει απάντηση τι συνέβη στην ανατολική Αττική, τι και ποιος έφταιξε για το ολέθριο αποτέλεσμα. Και να αποδοθεί η ευθύνη εκεί που ανήκει και όσο ανήκει», συμπλήρωσε.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρίσκονται από νωρίς το πρωί δεκάδες συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες οι οποίοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την αγόρευση του εισαγγελέα. Παρόντες είναι και 14 εκ των συνολικά 21 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

Ο εισαγγελέας αναπτύσσει λεπτομερώς την πρότασή του αναλύοντας τις κατηγορίες σε βάρος των 21 κατηγορουμένων.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί σε σχέση με την πλημμελή αξιοποίηση των εναέριων μέσων σε βάρος του πρώην Αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, του τότε Υπαρχηγού Βασίλη Ματθαιόπουλου και του τότε Διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη, ο εισαγγελέας σχεδόν για το σύνολο των επιμέρους κατηγοριών έκρινε ότι δεν υπήρξαν παραλείψεις.

Όμως, επέρριψε ευθύνες σε βάρος των κ.κ. Τερζούδη και Φωστιέρη για την εκτροπή του ελικοπτέρου που επιχειρούσε στο Μάτι προς τη φωτιά πλησίον των διυλιστηρίων στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, χαρακτηρίζοντας «παράτυπη και επιχειρησιακά εσφαλμένη» την απόφαση να γίνει εκτροπή του ελικοπτέρου.

«Ο επίγειος επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης στο Σουσάκι δεν είδε και δεν διαπίστωσε ότι η φωτιά μπήκε στα διυλιστήρια και δεν ζήτησε συνδρομή εναέριου μέσου», σημείωσε ο Εισαγγελέας και τόνισε ότι αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας τηλεφώνησε δύο φορές στον Κ.Φωστιέρη και ζήτησε επιτακτικά εναέρια μέσα και στη συνέχεια τηλεφώνησε και ο μηχανικός ασφαλείας της εγκατάστασης.

«Θα έπρεπε να επιβεβαιώσει ο κατηγορούμενος την πληροφορία αυτή. Να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής στο πεδίο. Να εξακριβώσει ότι υπάρχει άμεσος και υπαρκτός κίνδυνος. Είναι συχνό το φαινόμενο μη υπηρεσιακοί παράγοντες, τοπικοί άχοντες, επιφανή πρόσωπα να ζητούν δυνάμεις πυρόσβεσης. Αλίμονο εάν τέτοια αιτήματα δεν αξιολογούνται με κριτήρια επιχειρησιακά. Ποιος ευθύνεται; Ο Ιωάννης Φωστιέρης, διοικητής του ΕΣΚΕ που έκανε αυτή την επιλογή. Εξίσου ευθύνεται και ο Σωτήτης Τερζούδης, τότε Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς η τελική απόφαση τελεί πάντα υπό την έγκριση του Αρχηγού, ο οποίος δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από τους υφισταμένους του για αποφάσεις που καλείται να εγκρίνει. Υπήρξε σφάλμα, επιχειρησιακό έλλειμμα και παράλειψη από τους κ.κ. Τερζού και Φωστιέρη».

Ο εισαγγελέας καταλόγισε «σφάλμα, πλημμέλεια και αβλεψία» από πλευράς του κ.Φωστιέρη αναφορικά με τη μη αξιοποίηση δύο ελικοπτέρων Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού.

Ως προς το σκέλος της κατηγορίας που αφορά στους κατηγορουμένους Τερζούδη, Ματθαιόπουλο και Φωστιέρη για μη αξιοποίηση των λοιπών ενάεριων μέσων ή έλλειψη μέριμνας για εναέρια επιτήρηση και μεταστάθμευση ο εισαγγελέας δεν διαπίστωσε λάθη ή παραλείψεις.

Η εισαγγελική αγόρευση συνεχίζεται και αναμένεται να είναι μακρά.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button