Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-tiktok-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/leschat.gr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6121
«Αγκάθι» για την Ελλάδα οι εξαγωγές – Τι πουλήσαμε στο εξωτερικό το 2024 – LesChat.Gr
Οικονομία

«Αγκάθι» για την Ελλάδα οι εξαγωγές – Τι πουλήσαμε στο εξωτερικό το 2024

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εμπορικό ισοζύγιο του 2024 είναι απογοητευτικά, καθώς εμφανίζεται διεύρυνση του ελλείμματος με μία νέα υποχώρηση των εξαγωγών, την στιγμή που οι εισαγωγές παραμένουν υψηλά.

Έχει γραφτεί πολλάκις, πως το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση των εισαγωγών, λόγω της υψηλής κατανάλωσης και της ανόδου των επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εξαγωγές αγαθών αντί να αυξάνονται, μειώνονται, παρά το γεγονός πως επενδυτικά κεφάλαια εισρέουν στη χώρα και δυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν την παραγωγή με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τις εξαγωγές του 2024 δεν είναι απλώς ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εξαγωγών αντανακλούν, από μία άλλη σκοπιά, τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να εισάγει αφειδώς για να μπορέσει να υλοποιήσει τις επενδύσεις, και αφορά στο παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχουμε και το οποίο, παρά τις εξαγγελίες, δεν μπορούμε -ακόμη- να αλλάξουμε.

Από τις ελληνικές εξαγωγές απουσιάζουν τα βαριά μηχανήματα και η τεχνολογία, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, δείγμα μίας οικονομίας με μικρή βιομηχανική βάση και χαμηλή παραγωγικότητα.

Τι εξάγαμε το 2024

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα περίπου 50 δισ. ευρώ των εξαγωγών του 2024, τα περίπου 8,5 δισ. ευρώ προήλθαν από τρόφιμα και ζώα, τα περίπου 15 δισ. από ορυκτά καύσιμα και λιπαντικά, άλλα 13 δισ. από χημικά προϊόντα και βιομηχανική είδη μικρότερης αξίας, ενώ μόλις 5 δισ. προήλθαν από μηχανήματα.

Από αυτή την άποψη, είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ελπίζει σε ποσοτική αύξηση των εξαγωγών και σε περιορισμό των εισαγωγών, αν δεν δει την σύνθεση των προϊόντων που εξάγει να αλλάζει, το οποίο απαιτεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στη μεταποίηση και στη τεχνολογία.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button