Άδωνις Γεωργιάδης: Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται δεν χρειάζονται
Την ενεργοποίηση Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Τρίπολη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι η φαρμακευτική δαπάνη συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι νέες καινοτόμες θεραπείες είναι πολυδάπανες για το κράτος. Όπως πρόσθεσε στην εκδήλωση που έγινε με αφορμή τις νέες επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας σε τρεις παραγωγικές μονάδες της περιοχής, αναμένεται ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται στην Ελλάδα συνταγογραφούνται άσκοπα και οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται. Για τα στοιχεία αυτά, επικαλέστηκε συνάντηση που είχε με την Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας.
Η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας, μάλιστα, «ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία και αυτό θα κάνουμε».
Η φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές.
«Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «Ο στόχος του ελέγχου του clawback είναι στόχος επιβίωσης των ασθενών».
«Ο έλεγχος του clawback είναι στόχος για την επιβίωση των ασθενών»
Αναφερόμενος στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που καταβάλει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος όταν σημειώνεται υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως επιβάλλεται έλεγχος στη συνταγογράφηση και κυρίως σε ότι αφορά το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνα και Τεχνολογίας.
Υπάρχει αλόγιστη δαπάνη στο ΙΦΕΤ, είπε, που από 25 εκατ. έχει φτάσει περίπου 270 εκατ. ευρώ. Υπάρχει ανάγκη ελέγχου και διαφάνειας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, σημείωσε και υπεραμύνθυκε της επιλογής του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει την Επιτροπή Ελέγχου των εισαγωγών μέσω του ΙΦΕΤ.
Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως μέρος του προβλήματος είναι και το υπερβολικό clawback που καταβάλλουν οι εταιρείες, και προανήγγειλε αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων.
Είπε ότι -εκτός από το τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ που πυροδότησε η πανδημία- ευθύνονται και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων.
Προανήγγειλε αλλαγές και αυξήσεις της τιμής ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα. Σημείωσε μάλιστα ότι φθηνά φάρμακα οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα ή τα αντικαθιστούν από ακριβά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Σημείωσε ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr
To άρθρο Άδωνις Γεωργιάδης: Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται δεν χρειάζονται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.