Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-tiktok-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/leschat.gr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6121
Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ρομποτικής σχεδιασμένα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού – LesChat.Gr
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Μαθήματα ρομποτικής σχεδιασμένα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Ένα πρότυπο βιωματικό εργαστήριο ρομποτικής ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ξεκινά να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Το RoboAutism αξιοποιεί τεχνολογικά εργαλεία ως μέσο υποστήριξης και ενίσχυσης σημαντικών δεξιοτήτων των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, όπως η κοινωνική αλληλεπίδραση, η αυτοέκφραση, η συγκέντρωση, η δημιουργική σκέψη.

Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, ελεύθερο πειραματισμό και καθοδηγούμενη μάθηση, δίδει στα παιδιά τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον κόσμο της ρομποτικής σε ένα πλαίσιο απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Το εγχείρημα, που εμπνεύστηκε η εκπαιδευτικός Πληροφορικής Μαρία Στρίκου παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. «Διδάσκω στη δημόσια εκπαίδευση σχεδόν 20 χρόνια και κάνω τα τελευταία χρόνια ρομποτική. Με τους μαθητές και τις μαθήτριές μου έχουμε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, φεστιβάλ, συνέδρια και έχουμε αποσπάσει αρκετές διακρίσεις.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Η ιδέα του RoboAutism ξεκίνησε από μία παρατήρηση. Κάνοντας ρομποτική σε τυπικό σχολείο, σε μια τάξη με 20-25 παιδιά, έβλεπα πως όταν υπήρχαν παιδιά με νευροδιαφορετικότητα, πόσο πολύ πιο προσηλωμένα ήταν στο αντικείμενο και πόσο περισσότερο συνεργαζόταν και με τα υπόλοιπα παιδιά. Οπότε σκέφτηκα ότι τα οφέλη θα ήταν πολύ περισσότερα αν αυτό το αντικείμενο το μεταφέρω σε μια άλλη συνθήκη με λίγα παιδιά τα οποία θα έχουν τις ίδιες ανάγκες.

Γιατί ποτέ ένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο, αλλά μπορεί να έχουν παρόμοιες ικανότητες και δεξιότητες. Οπότε ουσιαστικά μιλάμε για βιωματικά εργαστήρια, δηλαδή τα παιδιά θα ασχολούνται με τη ρομποτική, θα κατασκευάζουν, θα προγραμματίζουν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα καλύπτει τις δικές τους ανάγκες», ανέφερε η κ. Στρίκου.

Το πρόγραμμα, όπως διευκρίνισε, αφορά παιδιά ηλικίας από 6 ετών έως και 18 και οι ομάδες θα είναι έως τριών ατόμων, ενώ τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί για να έχουν τρία αντικείμενα. «Στο πρώτο εργαστήριο θα κάνουμε ρομποτική, το δεύτερο εργαστήριο αφορά παιδιά που έχουν μια πρότερη γνώση από την ρομποτική, και για τα παιδιά που έχουν λίγο πιο καλλιτεχνική φύση, θα έχουμε και ένα εργαστήριο με 3D σχεδίαση και 3D εκτύπωση», σημείωσε.

Ποιος ο στόχος των εργαστηρίων

«Πιστεύω ότι είναι ένα εργαλείο που αν αξιοποιηθεί με ευαισθησία και φαντασία, μπορεί να αποτελέσει μια γλώσσα επικοινωνίας, να αποτελέσει ένα παιχνίδι, μια πηγή έμπνευσης για τα παιδιά. Θεωρώ ότι δεν μιλάμε μόνο για τεχνολογία. Μιλάμε για έναν τρόπο που μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες, να εκφραστούν και να νιώσουν άνετα με έναν δημιουργικό και παιγνιώδη τρόπο», ανέφερε από την πλευρά της η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής που συμμετέχει στο εγχείρημα, Αναστασία Λιβανίου.

«Τα εργαστήρια θα έχουν διάρκεια μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Ο στόχος δεν είναι τα παιδιά να αποκτήσουν απλώς τεχνικές γνώσεις, αλλά να αναπτύξουν δεξιότητες αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας, συνεργασίας και να νιώσουν ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ασφαλές για να μπορέσουν να εκφραστούν, να ανακαλύψουν και να μάθουν με πολύ ευχάριστο τρόπο για αυτούς», διευκρίνισε.

Στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού κοινωνικοποιούνται, χρησιμοποιούν τον λόγο στην επικοινωνία, οργανώνουν τη συμπεριφορά τους και αντιλαμβάνονται τον κόσμο αναφέρθηκε η παιδοψυχίατρος και διδάκτορας Ιατρικής του ΑΠΘ, Φανή Σιαμούλη.

«Όλα τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα ενδιαφέροντα τους και μαθαίνουν βιωματικά. Στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού αυτό είναι ακόμα πιο έντονο, δηλαδή μπορεί να εμβαθύνουν πάρα πολύ, να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και πρωτοπόρα, όταν κάτι τους αφορά και μέσα από αυτό μπορούν να δουλέψουν και τις δυσκολίες τους», επισήμανε.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button