Ελλάδα

Κακοκαιρία – εξπρές με καταιγίδες, αφρικανική σκόνη και χιόνια στα ορεινά

Μίνι κακοκαιρία μας περιμένει από αύριο, Δευτέρα (4/3), με κορύφωση τα ξημερώματα προς Τρίτη, όταν θα εμφανιστούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες, νοτιάδες και σκόνη από την Αφρική. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo θα σημειωθούν χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και λασποβροχές λόγω της μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από το απόγευμα της Δευτέρας και από τα δυτικά θα έχουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών – καταιγίδων που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν και ένταση, αλλά όπως τονίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δεν θα έχουμε πολικές θερμοκρασίες, αλλά μια πτώση όχι πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς:

«Η πτώση της θερμοκρασίας που προβλέπεται κυρίως από την Παρασκευή και για λίγες μέρες μνημονεύεται και στη γενική πρόγνωση από την ΕΜΥ.

✅Από πολλά ΜΜΕ η πτώση αυτή έχει αναδειχθεί ως “μείζον θέμα” , καθώς προβάλλεται η λάθος άποψη για εισβολή πολικών Θερμοκρασιών , που έμμεσα μας παραπέμπει σε άλλο Μάρτη.

✅Η θερμοκρασία πράγματι πέφτει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές περιοχές, όμως σε επίπεδα όχι πολύ κάτω από τα κανονικά, για να αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι λίγο μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Αρνιακός: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους

Όπως είπε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 Τάσος Αρνιακός «Εχουμε μία καινούργια – εξπρές κακοκαιρία, πιο γρήγορη από την προηγούμενη. Μέσα σε 12 ώρες θα περάσουν οι βροχές και οι μπόρες οι οποίες θα ξεκινήσουν από αύριο το απόγευμα και από τα δυτικά». Και πρόσθεσε: «Γρήγορα θα σαρώσουν μέσα στην νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ολόκληρη την χώρα, για να βρεθούνε την Τρίτη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές πρώτα στα δυτικά από αύριο το απόγευμα και σιγά σιγά προοδευτικά θα περάσουν απέναντι».

Για την Αττική ο κ. Αρνιακός εξήγησε ότι η κακοκαιρία θα χτυπήσει «μέσα στην νύχτα τα ξημερώματα προς Τρίτη. Από την Τρίτη το μεσημέρι και μετά θα βελτιωθεί ο καιρός στον κορμό της χώρας. Όμως θα υπάρχει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα».

Μία βελτίωση του καιρού αναμένεται την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη μία ψυχρή μάζα που φαίνεται ότι θα φτάσει στη χώρα μας από τα βόρεια αναμένεται να ρίξει λίγο τον υδράργυρο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ανάρτηση για το κύμα κακοκαιρίας έκανε και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνοντας λόγο για ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίστηκε στον Κόλπο του Λέοντα. Έτσι, από το απόγευμα της Δευτέρας και από τα δυτικά θα έχουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών – καταιγίδων που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν και ένταση:

«ΦΥΓΕ ΕΣΥ – ΕΛΑ ΕΣΥ

Χωρίς να έχουμε προλάβει να “στεγνώσουμε” από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας το οποίο λίγο πιο αργά να κινούταν θα μας καρδιοχτυπούσε αρκετά, έρχεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας συνεχίζοντας την “παρέλαση” των κακοκαιριών και η οποία ξεκίνησε στο τελείωμά του ο Φλεβάρης και όπως φαίνεται θέλει να συνεχίσει και ο Μάρτης, προσπαθώντας να καλύψει ορισμένα από τα κενά που έχουν αφήσει το Φθινόπωρο αλλά και ο Χειμώνας που έχουν προηγηθεί.

Έτσι λοιπόν ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίστηκε στον Κόλπο του Λέοντα καθώς αλληλεπίδρασαν ψυχρότερες αέριες μάζες με θερμότερες και υγρότερες, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το ταξίδι του με πρώτο σταθμό αύριο την Ιταλία και φτάνοντας το απόγευμα αύριο και στα δυτικά τμήματα της χώρας μας.

Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε με το βέλος και το γράμμα “Χ” την αφετηρία αυτού του νέου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα ακολουθήσει μια ανατολική πορεία για να βρεθεί πάνω από τη χώρα μας τα ξημερώματα της Τρίτης ακολουθώντας και αυτό τη γρήγορη μετατόπιση όπως και αυτά που προηγήθηκαν.

Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνεται η κίνηση αυτού του συστήματος κακοκαιρίας.

Έτσι λοιπόν από αύριο το απόγευμα και από τα δυτικά θα έχουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών – καταιγίδων που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν κι ένταση με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Καθώς θα πηγαίνουμε προς το μεσημέρι – απόγευμα της Τρίτης το μέτωπο αυτό βροχών – καταιγίδων θα έχει φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο με ταυτόχρονη βελτίωση του καιρού δυτικότερα, μια βελτίωση όμως που στην ουσία θα συνοδεύεται από διαστήματα αστάθειας η οποία αστάθεια φαίνεται να μας συντροφεύει μέχρι και την Παρασκευή περίπου μιας και ψυχρότερος αέρας στη μέση κι ανώτερη ατμόσφαιρα δεν θα επιτρέψει την ουσιαστική βελτίωση του καιρού, ενώ και η θερμοκρασία κάτω χαμηλά φαίνεται να σημειώνει πτώση μιας και πολικές αέριες μάζες από την Ουκρανία αν και θα εκτονωθούν προς Τουρκία, φαίνεται να “αγγίζουν” και τη χώρα μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς, απλά ο γερο-χειμώνας πλέον θέλει να μας θυμίσει ότι τριγυρίζει στη γειτονιά μας και ίσως κάποια στιγμή αργότερα επισκεφτεί πιο οργανωμένα και τη χώρα μας για να δει κάποιες από τις πολλές ομορφιές της πριν ταξιδέψει οριστικά για πολύ μακρινούς πλέον προορισμούς ανανεώνοντας το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά, καλά να είμαστε».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Προειδοποίηση και από την ΕΜΥ που προβλέπει από το απόγευμα της Δευτέρας πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από το απόγευμα στα δυτικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά στα δυτικά και το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Αργά τo βράδυ στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις βραδινές ώρες αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 17 βαθμούς, και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button