Ο Μερτς εκλέγεται καγκελάριος της Γερμανίας – Οι προκλήσεις και το στοίχημα

Ο Φρίντριχ Μερτς ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της γερμανικής καγκελαρίας καθώς το μόνο που απομένει είναι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Τρίτη (6/5) σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τη χώρα, αλλά και τον κόσμο.
Ο Μερτς πρέπει να εξασφαλίσει 316 ψήφους στην 630 εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου για να γίνει καγκελάριος. Ύστερα από την εκλογή και την ανάληψη των καθηκόντων θα ηγηθεί του μεγαλύτερου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27» και της μεγαλύτερης οικονομίας στην Γηραιά Ηπειρο.
Μεταξύ άλλων θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία και τη διαχείριση τυχόν επιπτώσεων από τις εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αλλά και την στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας.
«Είναι ιστορικό μας καθήκον να κάνουμε αυτή την κυβέρνηση επιτυχημένη», δήλωσε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τη Δευτέρα (5/5), καθώς υπέγραψε επίσημα τη συμφωνία συνασπισμού. Οι υποστηρικτές του Μερτς υποστηρίζουν ότι αυτό που θεωρούν καλή κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.
Αλλά ο συνασπισμός CDU, του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχει μια οριακή πλειοψηφία με 328 έδρες – μόλις δώδεκα περισσότερες από το ελάχιστο απαιτούμενο. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του Φεβρουαρίου, το CDU/CSU αύξησε το ποσοστό του κατά μόλις τέσσερις μονάδες, ενώ ο εταίρος του συνασπισμού, το SPD, κατέρρευσε στο χειρότερο μεταπολεμικό του αποτέλεσμα.
Ο Μερτς έχει υποσχεθεί να αυστηροποιήσει τους κανόνες μετανάστευσης, να επενδύσει στις προβληματικές υποδομές της χώρας και να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με βασικούς Ευρωπαίους εταίρους.
Η διαχείριση των σχέσεων με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ θα είναι μια ακόμη άσκηση ισορροπίας για τον Μερτς, έναν αφοσιωμένο ατλαντιστή που προκάλεσε αντιδράσεις τη νύχτα των εκλογών όταν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να «επιτύχει την ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ». Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει να χτίσει μια σχέση με τον Τραμπ.
Αλλά τα πρώτα ταξίδια του Μερτς στο εξωτερικό πρόκειται να είναι στο Παρίσι και τη Βαρσοβία.
Το αντίο στον Σολτς
Το βράδυ της Δευτέρας (5/5) πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στον απερχόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Τα τραγούδια που ακούστηκαν από την μπάντα της Μπούντεσβερ και επέλεξε ο ίδιος είναι άκρως συμβολικά: Το «2ο Βρανδεμβούργιο Κοντσέρτο» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, το «Ιn my life» των Βeatles και το «Respect» του Ότις Ρέντινγκ σε εκτέλεση της Αρίθα Φράνκλιν.
Το πρώτο συνδέεται με το Βρανδεμβούργο, όπου ζει. Το δεύτερο παραπέμπει στην ανασκόπηση του βίου αλλά και στα νεανικά χρόνια του Σολτς και το τρίτο, πέρα από όλα τα άλλα, στην έννοια του «σεβασμού», ένας κομβικός όρος για την πολιτική σταδιοδρομία του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού και η πολιτική παρακαταθήκη του προς την επόμενη κυβέρνηση υπό τον Χριστιανοδημοκράτη Μερτς.
Η προκάτοχος του Σολτς, Άνγκελα Μέρκελ, επέλεξε την επιτυχία της Νίνα Χάγκεν του 1974, «You Forgot the Colour Film», ένα μείγμα νοσταλγίας για τις διακοπές στις ακτές της Βαλτικής και κριτικής της γκρίζας ζωής στην κομμουνιστική Γερμανία, το τραγούδι «Red Roses Should Rain for Me», μια επιτυχία του 1968 της Γερμανίδας ηθοποιού Χίλντεγκαρντ Κνεφ, και το «Μεγάλε Θεέ, σε δοξάζουμε», έναν οικουμενικό ύμνο του 17ου αιώνα.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.