Οικονομία

Eurostat: Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα παρά την μικρή αποκλιμάκωση – Στο 3,2% ο πληθωρισμός στο 2,8% στην Ευρωζώνη 

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα, παρά την μικρή υποχώρηση του ρυθμού, με την Ελλάδα να κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο. Συγκεκριμένα ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε στο 3,2% από 3,7% τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός παρουσίασε ήπια επιβράδυνση και και διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,9% τον Δεκέμβριο.

Τοπ μεγάλο πρόβλημα παραμένει για τον χώρα ο πληθωρισμός των τροφίμων, αφού παρά την μείωση το 7,1% από 7,6% τον Δεκέμβριο το ποσοστό είναι πολύ υψηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκαν τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση κατά 6,4% έναντι μείωσης 4% τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%, λιγότερο από τον Δεκέμβριο (3,6%), με αποτέλεσμα να μειωθεί ο δομικός πληθωρισμός στο 3,1% από 3,3%.

Ήπια επιβράδυνση καταγράφηκε και σε επίπεδο δομικού πληθωρισμού στην Ελλάδα, καθώς από τον ρυθμό 3,3% τον Δεκέμβριο «έπεσε» στο 3,1%.

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ήταν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%.

Τέλος περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

To άρθρο Eurostat: Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα παρά την μικρή αποκλιμάκωση – Στο 3,2% ο πληθωρισμός στο 2,8% στην Ευρωζώνη  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button