Οικονομία

Πως θα «πέσουν» στην αγορά 36.000 ακίνητα του Δημοσίου

Στη φάση πλήρους μετασχηματισμού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ΕΤΑΔ, καθώς με μια σειρά σημαντικών κινήσεων προσπαθεί να μετατραπεί σε μια πραγματική εταιρεία real estate, που θα δίνει ουσιαστική αξία στα ακίνητά της. Κομβικό σημείο στην προσπάθεια αυτή είναι και ο διαγωνισμός του Τάε Κβον Ντο στην παραλία του φαληρικού όρμου, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, μετά από δύο συνεχείς παρατάσεις.

Την ώρα που η ΕΤΑΔ καλείται να επιλύσει και άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η αποτίμηση του «αχανές» χαρτοφυλακίου της, αλλά και το οικονομικό «αδιέξοδο» που έχει προκύψει λόγω της χρόνιας κόντρας με τον όμιλο Μαντωνανάκη. Η αλλαγή, ωστόσο, της εταιρείας των ακινήτων του Δημοσίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος, Ηρώ Χατζηγεωργίου, θα βασιστεί σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος θα αφορά την συστηματική προσπάθεια κατηγοριοποίησης των ακινήτων της που σήμερα ξεπερνούν τα 72.000. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την προσπάθεια της ΕΤΑΔ να δρα με περισσότερη διαφάνεια και ο τρίτος στοχεύει ώστε η εταιρεία να καταφέρει να γίνει πιο εξωστρεφής και να είναι πιο κοντά στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των εταιρειών που θα αναλάβουν την καταγραφή, κατάταξη, αποτίμηση και αξιοποίηση συνολικά 36.000 ακινήτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να επιλεγούν συνολικά οκτώ εταιρείες που θα αναλαμβάνουν  πακέτα των 1.000 ακινήτων, για να τα ξεκαθαρίζουν.

Μάλιστα, προ ολίγων ημερών το Υπερταμείο, ανήρτησε τον διεθνή διαγωνισμό για να αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία την εποπτεία όλου του έργου. Στο μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί και ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για το Τάε Κβον Ντο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, αν προκηρυχθεί άγονος, η ΕΤΑΔ θα πρέπει να προχωρήσει στη σοβαρή  επαναξιολόγησή του. Βέβαια, η υπόθεση δεν είναι καθόλου απλή και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τον εν λόγω διαγωνισμό.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον διαγωνισμό, δήλωσε ότι προχωρά σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανή διάπραξη ή απόπειρα διάπραξης αξιοποίνων πράξεων, που έχουν σχέση με την προκήρυξη της διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού από την «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, στην οποία περιλαμβάνεται και η Πλατεία Νερού, που είναι, σύμφωνα με αυτόν, είναι ο τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος της πόλης.

Μία ακόμη εκκρεμότητα που έχει αφήσει η ΕΤΑΔ είναι και ο διαγωνισμός της Ακτής Βουλιαγμένης, του εμβληματικού ακινήτου, συμπεριλαμβανομένου και του εστιατορίου «Ωκεανίς».

Ο εν λόγω διαγωνισμός παρά τα όσα είχε δηλώσει η Διοίκηση στο παρελθόν, δεν έχει βγει ακόμα στον αέρα, ενώ το 2022 αυτός που είχε ξεκινήσει είχε στην πορεία ακυρωθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι το στοίχημα για την ΕΤΑΔ είναι η προσέλκυση ποιοτικών επενδυτών, οι οποίοι θα «τρέξουν» συνολικά την πλαζ και το κατάστημα εστίασης με έναν επαγγελματικό τρόπο, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς στην Αττική Ριβιέρα.

Μια ανοιχτή πληγή για την ΕΤΑΔ, ωστόσο παραμένει η υπόθεση του Grand Resort Lagonissi για την οποία η εταιρεία παρουσίασε ζημιές ύψους 208 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 24,04 εκατ. το 2021, λόγω της πολυετούς αντιδικίας που έχει με τον όμιλο Μαντωνανάκη.

Η εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου προχώρησε σε πρόβλεψη ύψους 257 εκατ. ευρώ που συνδέεται με το γεγονός ότι έχει χάσει σειρά διαιτησιών από τον Άρειο Πάγο για την εν λόγω υπόθεση. Πρόσφατα, μάλιστα ο κ. Δημητριάδης τοποθετήθηκε και επίσημα για το επίμαχο ζήτημα, δηλώνοντας το εξής: «Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, ώστε η υπόθεση να λήξει φέτος, καθώς αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».

To άρθρο Πως θα «πέσουν» στην αγορά 36.000 ακίνητα του Δημοσίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button