Οικονομία

ΗΠΑ: Απειλή για τις τράπεζες η «ωρολογιακή βόμβα» χρέους 2 τρισ. δολαρίων στα εμπορικά ακίνητα

Σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές τράπεζες λόγω της έκθεσης τους σε χρέος εμπορικών ακινήτων ύψους 2 τρισ. δολαρίων το οποίο θα καταστεί ληξιπρόθεσμο τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλών και μεσιτείας ακινήτων, Newmark.

Η Newmark ανακοίνωσε ότι το εκτιμώμενο χρέος εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ ύψους 2 τρισ. δολαρίων που λήγει μεταξύ του τρέχοντος έτους και του 2026 θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί με πολύ υψηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών των ΗΠΑ, 929 δισ. δολάρια χρέους εμπορικών ακινήτων θα πρέπει να αποπληρωθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν μόνο φέτος.

Η εταιρεία εκτιμά ότι 670 δισ. δολάρια από τα δάνεια που λήγουν έως το 2026 είναι «δυνητικά προβληματικά». Οι επενδυτές ακινήτων έχουν πληγεί από την άνοδο των επιτοκίων, η οποία έχει αυξήσει το κόστος χρηματοδότησής τους και έχει πιέσει προς τα κάτω τις αξίες των ακινήτων.

Τα κυριότερα προβληματικά σημεία στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων είναι τα γραφεία και οι πολυκατοικίες, τα οποία υπεραναπτύχθηκαν τα χρόνια του φθηνού χρέους αλλά τώρα τώρα πλήττονται από τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Από την άνοδο της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα γραφεία στις ΗΠΑ είναι «υπο-κατεδαφισμένα», σύμφωνα με τους αναλυτές της Newmark, με πάρα πολλά ανεπιθύμητα παλιά κτίρια να παραμένουν, και με την εκτίμηση να κάνει λόγο πως μόνο στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να «κατεδαφιστούν» 50 εκατ. τετραγωνικά πόδια γραφείων.

Οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων έχουν ασκήσει πίεση στις τράπεζες που παρείχαν φθηνά δάνεια στα χρόνια της άνθησης. Η πώληση των δανείων, μερικές φορές με έκπτωση, αποτελεί λύση για ορισμένους που έχουν πάρα πολλά ακίνητα στα χαρτοφυλάκια τους.

Για τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων ιδιωτών και ιδιωτικών funds, οι πωλήσεις αυτές αποτελούν μια ευκαιρία να αρπάξουν τα δάνεια ή να αποκτήσουν τον έλεγχο των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων σε μειωμένες τιμές

To άρθρο ΗΠΑ: Απειλή για τις τράπεζες η «ωρολογιακή βόμβα» χρέους 2 τρισ. δολαρίων στα εμπορικά ακίνητα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button