Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών

Αναμφίβολα, ένας βασικός παράγοντας που ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα «τρέχει» με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη, είναι η επίμονη ακρίβεια που παρατηρείται στις υπηρεσίες.
Για τον Απρίλιο, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 2,7%, οι υπηρεσίες αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό σε σχέση με τον Μάρτιο, σε ποσοστό 5,2%.
Μάλιστα, ενώ και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι υπηρεσίες ακριβαίνουν, στην Ελλάδα ο ρυθμός είναι δυσανάλογα υψηλός. Χαρακτηριστικά, για γενικό πληθωρισμό που αυξήθηκε με ρυθμό 2,2% στην Ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 3,9%, την στιγμή που στην Ελλάδα η διαφορά φτάνει τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.si
Η μεγάλη πηγή ανησυχίας έγκειται στο γεγονός πως στη χώρα μας τώρα ξεκινά η τουριστική περίοδος, η οποία ειδικά στις περιόδους κορύφωσης της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εκτινάσσει την ζήτηση των υπηρεσιών, και έτσι και την τιμή τους, ωθώντας συνολικά τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Έτσι, τα υψηλά επίπεδα αυξήσεων που παρατηρούνται, και θα παρατηρούνται προσεχώς, στον τομέα των υπηρεσιών, σχεδόν «ακυρώνουν» την υποχώρηση των τιμών σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα, την «βουτιά» στην ενέργεια τον Απρίλιο, κατά 4,9%, και αλλά και μικρότερη επιβράδυνση στα βιομηχανικά αγαθά και στα τρόφιμα.
Η ελληνική «ιδιομορφία»
Οι παράγοντες οι οποίοι κρατούν υψηλότερα τις υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία, επισημάνθηκαν πρόσφατα και από την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ.
Όπως προαναφέρθηκε, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια οικονομία σε μεγάλο βαθμό βασισμένη στον τουρισμό, με μεγάλη ζήτηση για το προϊόν της, η οποία μάλιστα εκτινάσσεται σε τέτοια ύψη και αποφέρει τέτοια τουριστικά έσοδα, που λίγες χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, μπορούν να ξεπεράσουν.
Έτσι, αν και αποτελεί βασική συνιστώσα του ελληνικού ΑΕΠ, ο τουρισμός αποτελεί κεντρική κινητήριο δύναμη για την άνοδο του πληθωρισμού στις υπηρεσίες, εστίασης, φιλοξενίας, και ευρύτερα, ενώ κάθε καλοκαίρι αναμένεται ευρέως πως θα έχει ισχυρή ανοδική επίδραση στις τιμές.
Ένας δεύτερος βασικός παράγοντας, έχει να κάνει με το γεγονός πως σε αυτές ακριβώς τις κατηγορίες υπηρεσιών, ένας αναλογικά πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (για παράδειγμα, είναι πολύ σύνηθες σερβιτόροι να πληρώνονται μόνο με τον κατώτατο μισθό, και απλά να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τα φιλοδωρήματα).
Αυτό όμως σημαίνει, πως αυτοί οι κλάδοι επωμίστηκαν όλο το βάρος των αυξήσεων του μισθολογικού κόστους των τελευταίων ετών, καθώς αυτές αφορούσαν τις κατώτατες αμοιβές (χωρίς μάλιστα να συμπαρασύρονται εξίσου ανοδικά και οι μέσοι μισθοί), με αποτέλεσμα το διογκωμένο κόστος των αμοιβών να μεταφέρεται και στις τιμές των υπηρεσιών.
Ένας τρίτος καθοριστικός παράγοντας, είναι το γεγονός πως οι εν λόγω κλάδοι συνδέονται άμεσα, και ενσωματώνουν, τις μεγάλες αυξήσεις που συντελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ενέργεια και τρόφιμα. Τα τελευταία δε, παρά την σχετική σταθεροποίησή τους, δεν επανήλθαν και ούτε πρόκειται στον άμεσο ορίζοντα να επανέλθουν, στις προ της πληθωριστικής κρίσης τιμές τους, με αποτέλεσμα και οι «πωλητές» σχετικών υπηρεσιών και οι καταναλωτές να έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο «τσιμπημένες» τιμές στην αγορά.
Η εικόνα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο εάν στην εξίσωση μπει και το κόστος των μισθωμάτων που σαν αγορά, στην Ελλάδα, είναι πολύπαθη, και απαιτεί άλλου τύπου, πιο κεντρικές στρατηγικές αποφάσεις, καθώς αποτελεί ένα, κατ’αρχήν, πρόβλημα προσφοράς.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.