Η πράσινη ενέργεια είναι το μέλλον, αλλά πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά

«Ο ήλιος και ο άνεμος αποτελούν τα ελληνικά “καύσιμα” και έχει νόημα η εκμετάλλευσή τους μαζί με τα όποια κοιτάσματα φυσικού αερίου ανακαλυφθούν στην ΑΟΖ, έτσι, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει σταθερότητα στην ενέργεια», δήλωσε ο υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Νίκος Τσάφος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική ιστοσελίδα Clean Energy Wire.
Πριν ακόμα σημειωθεί το μεγάλο μπλακ αουτ της Ισπανίας, ο Νίκος Τσάφος στάθηκε και στο αντίθετο σενάριο, δηλαδή μια έλλειψη πράσινης παραγωγής στη χώρα μας: «Με απασχολούν πολύ τα χειρότερα πιθανά σενάρια: Η Ελλάδα είναι μια αγορά που καταναλώνει 150 – 200 γιγαβατώρες ηλεκτρισμού κάθε ημέρα. Στις ΑΠΕ, έχουμε κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά. Τα φωτοβολταϊκά κυμαίνονται από 42 γιγαβατώρες τις ηλιόλουστες ημέρες μέχρι 3 γιγαβατώρες όταν έχει συννεφιά. Αντίστοιχα, τα αιολικά παράγουν 74 γιγαβατώρες όταν φυσάει και μόλις 3 όταν έχει νηνεμία. Έτσι, με απασχολεί έντονα το τί θα συμβεί τις ημέρες εκείνες όπου θα έχουμε 3 γιγαβατώρες από φωτοβολταϊκά και 3 από αιολικά».
Ο υφυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του σωστού ενεργειακού σχεδιασμού ώστε να μπορεί το εγχώριο σύστημα να ανταποκριθεί σε ένα εύρος διαφορετικών σεναρίων και να μην αντιμετωπίσει η χώρα μας προβλήματα.
«Δεν αμφιβάλω ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον, αλλά ανησυχώ για το πως θα διαχειριστούμε τη μεταβλητότητά τους. Ξέρω ότι μέρος της απάντησης είναι το εμπόριο με τις γειτονικές χώρες. Εν τέλει, η πολυπλοκότητα του συστήματος και η μεταβλητότητα είναι τεράστιες προκλήσεις σε όρους ενεργειακής ασφάλειας», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Τσάφος στάθηκε στη διεθνή διάσταση του θέματος, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα που θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες και τους πόρους της κάθε χώρας. Έτσι, όταν στη μια περιοχή υπάρχει έλλειμμα πράσινης παραγωγής, θα δέχεται στήριξη από μια άλλη όπου θα υπάρχει πλεόνασμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Αλβανία, που διαθέτει μεγάλη παραγωγή με υδροηλεκτρικά, άρα θα μπορούσε να συνδράμει ισορροπώντας την ελληνική αγορά.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.