Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-tiktok-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/leschat.gr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6121
Η Ουκρανία κατατάσσεται ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως – LesChat.Gr
Κοσμος

Η Ουκρανία κατατάσσεται ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως

Η Ουκρανία είναι το τρέχον διάστημα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, τρία και πλέον χρόνια μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην επικράτειά της, σύμφωνα με έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το SIPRI, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη.

Οι εισαγωγές όπλων της Ουκρανίας σχεδόν εκατονταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετή περίοδο αναφοράς, σύμφωνα με την έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου.

Τα δεδομένα του SIPRI αφορούν τον όγκο των παραδόσεων όπλων, όχι τη χρηματική αξία τους. Καθώς ο όγκος αυτός μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά, το SIPRI έχει επιλέξει οι συγκρίσεις να γίνονται σε βάθος πενταετίας — εν προκειμένω, τα δεδομένα αφορούν την περίοδο 2020-2024 και η σύγκριση γίνεται με την περίοδο 2015-2019.

Η Ουκρανία πλέον εισάγει το 8,8% του συνολικού όγκου βαρέων όπλων (αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών, υποβρυχίων και άλλων ειδών αυτής της φύσης).

Στην δεύτερη θέση η Ινδία

Σε ορίζοντα πενταετίας, η Ινδία κατατάχτηκε στη δεύτερη θέση (8,3%), ακολουθούμενη από το Κατάρ (6,8%), τη Σαουδική Αραβία (6,8%) και το Πακιστάν (4,6%).

Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, τουλάχιστον 35 χώρες εξήγαγαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Το 45% προερχόταν από τις ΗΠΑ, το 12% από τη Γερμανία, το 11% από την Πολωνία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ωστόσο πρόσφατα παύση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στην Ουκρανία, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Βασικός παράγοντας

Οι ερευνητές του SIPRI θεωρούν τις αβεβαιότητες της τρέχουσας περιόδου όσον αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βασικό παράγοντα που ωθεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε πρωτοβουλίες για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 155% σε σύγκριση με την προηγούμενη 5ετή περίοδο, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση: παγκοσμίως, καταγράφηκε συρρίκνωση των προμηθειών όπλων κατά τουλάχιστον 0,6%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button