Πολιτικά

Άδωνις Γεωργιάδης: Ποιες κλινικές θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία

Σταδιακά από την 1η Μαρτίου θα επεκταθεί η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία όλης της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα στηθούν σε όλες τις κλινικές της χώρας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του Action24, ενώ πρόσθεσε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αυτήν την εβδομάδα, με σκοπό το μέτρο να μπει σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.

Όπως επανέλαβε, το μέτρο θα συμβάλλει αποφασιστικά να αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία, στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλονται πολύ σύντομα σε δωρεάν επέμβαση, καθώς οι λίστες αναμονής θα μειωθούν.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στο να αποσυμφορηθούν τα πρωινά τακτικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως είπε.

«Είκοσι δύο χρόνια εξυπηρετούνται εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στα απογευματινά ιατρεία, ίσως και εκατομμύρια μέσα σε 22 χρόνια. Ξέρετε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής στα πρωινά ιατρεία από 6 μήνες έχει πέσει στους 2 μήνες γιατί λειτούργησαν τα απογευματινά ιατρεία; Τώρα είναι 2 μήνες γιατί τους 4 μήνες αναμονής τους έχουν “απορροφήσει” τα απογευματινά ιατρεία. Αυτό που εφαρμόσαμε εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία και που κανένας πλέον δεν διαμαρτύρεται -γιατί όλοι φώναζαν τότε, όπως φωνάζουν και τώρα- θα το εφαρμόσουμε ξανά αυτό το ωραίο μοντέλο και στα χειρουργεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

 

Δεν θα κάνουν όλες οι χειρουργικές κλινικές απογευματινά χειρουργεία

Ως προς το ποια νοσοκομεία και χειρουργικές κλινικές θα έχουν το δικαίωμα δημιουργίας απογευματινών χειρουργείων, ο υπουργός σημείωσε ότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα χρειαστεί οι ίδιες οι κλινικές να αποφασίσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν πρωινή και απογευματινή λειτουργία, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

«Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα τα στήσουν όλες οι κλινικές της χώρας, αλλά μόνο οι κλινικές που μπορούν. Οι ίδιες οι κλινικές θα αποφασίσουν εάν έχουν το επαρκές προσωπικό που προβλέπει ο νόμος. Γιατί για να γίνει μια επέμβαση ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχεις έναν χειρουργό, έναν αναισθησιολόγο, έναν νοσηλευτή ή και δεύτερο χειρουργό, αναλόγως το είδος της επέμβασης», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως υπάρχει πρόβλεψη για να λάβει άδεια μια χειρουργική κλινική να έχει και απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει προηγουμένως να μπορεί να υποστηρίξει σωστά τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία:

«Έχουμε προβλέψει πως για να μπορεί μια κλινική χειρουργική να έχει την άδεια να στήνει απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να εκτελεί στα πρωινά χειρουργεία τα δωρεάν δηλαδή, τον ίδιο αριθμό επεμβάσεων που έκανε και πριν. Και αυτά θα λειτουργούν παράλληλα», είπε συγκεκριμένα.

Τέλος σημείωσε πως στην αρχή θα ενταχθούν λίγες κλινικές με σκοπό τη σταδιακή ανάπτυξή τους στη συνέχεια. «Δεν έχω τεράστιες προσδοκίες από τον πρώτο μήνα, Δεν στήνεται κάτι τέτοιο σε λίγα 24ωρα, θέλει κάποιους μήνες να αποδώσει. Στα μεγάλα νοσοκομεία θα ξεκινήσει. Ο στόχος μου είναι να μπορεί να λειτουργεί από 1η Μαρτίου», κατέληξε ο υπουργός

.

 

 

 

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button