Οικονομία

Κίνα: Συμφωνία για «εντατικές επαφές» με σκοπό «μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη»

Συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα σε μία εντατική επικοινωνία μεταξύ τους «για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση (6.4.2024) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τις συνομιλίες που είχε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, με τον Κινέζο ομόλογό της Χε Λιφένγκ στην Καντόνα (Γκουανγκτζόου) κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, την νέα προσπάθεια για την σταθεροποίηση των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο οικονομίες δείχνουν οι επερχόμενες αυτές επαφές, έπειτα από τη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον Νοέμβριο.

«Οι επαφές αυτές θα διευκολύνουν μια συζήτηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες (…) και έχω την πρόθεση να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής για να ταχθώ υπέρ δίκαιων όρων για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», αναφέρει η Γέλεν σε ξεχωριστή της ανακοίνωση.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στην Κίνα, η δεύτερη σε έναν χρόνο, γίνεται καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε αριθμό θεμάτων, όπως η πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής, το μέλλον της Ταϊβάν ή η εφαρμογή TikTok.

Η Γέλεν προειδοποίησε επίσης σήμερα τις κινεζικές επιχειρήσεις κατά της παροχής βοήθειας στη Ρωσία και στην αμυντική της βιομηχανία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Αμερικανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις, ιδίως οι κινεζικές, δεν θα πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στη ρωσική αμυντική βιομηχανία» και απείλησε με «σοβαρές συνέπειες» όσες θα το έκαναν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Τζάνετ Γέλεν έφτασε στην Κίνα την Πέμπτη για επίσκεψη τεσσάρων ημερών, με πρώτο σταθμό την Καντόνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο.

Χθες (6.4.2024) η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι οι επιδοτήσεις που χορηγεί το Πεκίνο στην βιομηχανία αντιπροσωπεύουν «κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα», καθώς δημιουργούν μια «πλεονάζουσα» παραγωγική ικανότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button