Χριστούγεννα στο Πήλιο – Όσα πρέπει να δεις και να ζήσεις – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Αφ’ υψηλού θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό

Η Μακρινίτσα απέχει μόλις 2,4 χιλιόμετρα από την Πορταριά και δικαίως θεωρείται από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου. Γαντζωμένη στην πλαγιά, γεμάτη αρχοντικά σπίτια και πυργόσπιτα, με περισσότερες από 50 κρήνες, πλατάνια, ιτιές και μοναδική θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό, είναι ένας τόπος που γοητεύει.

Όσο δύσκολο κι αν σας φανεί, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γνωρίσετε πραγματικά τη Μακρινίτσα, από το περπάτημα -και μάλιστα σε ανηφορικά σοκάκια και σκαλιά. Οπότε προτείνετε στα παιδιά σας μερικές εύκολες βόλτες. Ξεκινήστε με την πιο απλή, που είναι το γεμάτο μαγαζιά κεντρικό καλντερίμι ως την πλατεία του Άη-Γιάννη με τη φανταστική θέα, τα αιωνόβια πλατάνια, τα εστιατόρια-καφέ που βγάζουν τραπεζάκια έξω και τη μαρμάρινη κρήνη του 1809 με τα λιθανάγλυφα. Οι ντόπιοι την αποκαλούν «τα Λιοντάρια». Πλάι της βρίσκεται η εκκλησία του Άη-Γιάννη του Προδρόμου (1792) και αμέσως μετά το καφενείο με την τοιχογραφία του Θεόφιλου. Μιλήστε στα παιδιά για τον αυτοδίδακτο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Ζωγράφισε, μεταξύ πολλών άλλων στο Πήλιο, και τον ανατολικό τοίχο του καφενείου, το 1910 αντί πληρωμής για το φαγητό και τον ύπνο του. Ακόμη και αν δεν καθίσετε για μεζέδες και τσίπουρο, μπορείτε να μπείτε στον μικρό χώρο για να θαυμάσετε το έργο. Και να θυμάστε πως κλείνει, ακόμη και τις γιορτές, στις 18:00, κάθε μέρα.

Μια άλλη βόλτα που μπορείτε να κάνετε είναι προς την εκκλησία της Παναγίας (1767), τον καθεδρικό ναό του χωριού. Δίπλα της υπάρχει η κοινοτική πλατεία και η μονή Οξείας Επισκέψεως, του 1204.
Σε όλες τις διαδρομές σας μέσα στο χωριό θα βλέπετε τις εντυπωσιακές μαρμάρινες βρύσες -οι περισσότερες από τις οποίες φτιάχτηκαν από το 18ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Αξιοθαύμαστα είναι, επίσης, τα βορειοελλαδίτικα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα και τα πυργόσπιτα: είναι ψηλά, με φρουριακή διαμόρφωση και σαχνισιά. Κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν οι πολεμίστρες και οι βαριές εξώπορτες με τις αμπάρες.

Τα καλντερίμια της Μακρινίτσας, φτιαγμένα με μοναδική τέχνη από Ηπειρώτες μάστορες, έχουν κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Αποτελούν σημαντικό και καλοδιατηρημένο δείγμα παραδοσιακής κατασκευής που η τεχνική του τείνει να εξαφανισθεί στις μέρες μας.

ΠηγήSource link