Χριστούγεννα και διατροφή: Τι μπορούμε να προσέξουμε

Above Article Content Ad

Χριστούγεννα και διατροφή… Οι ημέρες των γιορτών είναι για να τις ευχαριστηθούμε στο έπακρο. Χρειάζεται να απολαύσουμε τα πάντα, αποφεύγοντας ωστόσο τις υπερβολές. Εξάλλου, σημασία έχει τι καταναλώνουμε όλη την υπόλοιπη χρονιά κι όχι τις λίγες μέρες των εορτών.

Όσοι έχετε άδεια από τη εργασία σας, επιλέξτε αυτές τις γιορτές να είστε περισσότερο ενεργοί με την οικογένειά σας, επιλέγοντας βόλτες και περπάτημα, παρά καθιστική ζωή μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης.

  • Οι γιορτές είναι περίοδος που μαγειρεύουμε περισσότερο και περνάμε πιο πολύ χρόνο στην κουζίνα. Το να μαγειρεύετε όταν δεν είστε πεινασμένοι είναι ένας «έξυπνος» τρόπος ώστε να μην καταναλώσετε ποσότητες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της δοκιμής. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος φάτε ένα φρούτο ή ξηρούς καρπούς.
  •  Εστιάστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα και όχι στις λιχουδιές που είναι συνήθως άφθονες. Μιλήστε, συζητήστε μαζί τους και δώστε τους το χρόνο που στερηθήκατε την υπόλοιπη χρονιά.
  • Όσο τρώτε στο γιορτινό τραπέζι, αντιληφθείτε τα μηνύματα κορεσμού που λαμβάνετε και κάντε μια παύση στην κατανάλωση όταν χορτάσετε.
  • Τροποποιήστε τη μαγειρική σας! Επιλέξτε αυτές τις γιορτές να βάλετε στα γλυκά μέλι ή στέβια αντί για ζάχαρη, ξηρούς καρπούς αντί για κομμάτια σοκολάτας γάλακτος, αγνό ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μπανάνα αντί για επεξεργασμένο αλεύρι.
  • Τα γλυκά σνακ και οι λιχουδιές, όπως μπισκότα και κουλουράκια, έχουν την τιμητική τους τις γιορτές! Φροντίστε να μην λείπουν από το τραπέζι σας τα φρούτα εποχής και οι ξηροί καρποί, αλλά οι λιχουδιές να μην είναι σε κοινή θέα! Έτσι θα αποφύγετε τις υπερβολές στην κατανάλωσή τους.
  • Τα αλμυρά εδέσματα δεν μπορεί να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι! Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο και σερβίρετε κατά το ήμισυ με σαλάτα. Θα σας χορτάσει χωρίς να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες από τα υπόλοιπα φαγητά στο τραπέζι.

Πηγή

Below Article Content AdSource link