«Χανιά 1821 – 2021»: Ένα λεύκωμα γνώσης και μνήμης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση (βίντεο) – ΧανιάΔράσεις για την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης

Να αναδείξει τους διαρκείς αγώνες των Κρητών πριν και μετά το 1821 για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυπόθητη Ένωση, φιλοδοξεί η έκδοση του λευκώματος που περιλαμβάνει τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης, για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση. Η παρουσίαση του λευκώματος πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.Μικρές ή μεγαλύτερες διοργανώσεις, που απλώθηκαν από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, παντρεύονται με ιστορικά γεγονότα και αποτυπώνονται στις τριακόσιες σελίδες του λευκώματος. Η ιδέα της έκδοσης ήταν της προέδρου της Επιτροπής Χανιά 1921 – 2021 κ. Σοφίας Μαλανδράκη, η οποία εμφανώς ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα , τόνισε πως «ο αναγνώστης αυτού του λευκώματος, πέρα από το ότι βλέπει ποιοι ήταν οι άνθρωποι τότε , ποια γενιά, ποιοι έτυχε να είναι σε όλα αυτά , τι έκαναν , ακουμπάει και τις στιγμές των προγόνων μας . Ήταν μια προσπάθεια που έδεσε το νομό Χανίων» είπε μεταξύ άλλων.

Η έναρξη των εκδηλώσεων στην Κρήτη για τα 200 χρόνια της επανάστασης πραγματοποιήθηκε στη Θυμιανή Παναγιά στα Σφακιά , τόπο ιδιαίτερου συμβολισμού, που συμμετείχε στην επαναστατική ορμή της υπόλοιπης Ελλάδας. Ακολούθησαν μουσικά αφιερώματα, θεατρικά έργα, εκθέσεις, που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στις επετειακές δράσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής υπογράμμισε ότι «δεν ήταν μόνο η Θυμιανή Παναγιά όπου γιορτάζουμε κάθε χρόνο την έναρξη της επανάστασης ,ήταν παντού σε όλη την Κρήτη. Ήταν μια πολύ αιματηρή επανάσταση , κράτησε σχεδόν εννιά χρόνια ,πολλές περιοχές έγιναν θέρετρα βίαιων συγκρούσεων, μεγάλων μαχών, με νίκες και ήττες».

Στο περιθώριο της παρουσίασης του λευκώματος στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο κ. Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε πως η ελληνική επανάσταση λειτούργησε μέχρι και την απελευθέρωση, με το βλέμμα στην Ευρώπη. «Δηλαδή από την πρώτη στιγμή, όταν ο Πετρόμπεης μπαίνει στην Καλαμάτα ,στέλνει ένα μήνυμα στις Ευρωπαϊκές αυλές, δηλαδή στα κράτη τα ευρωπαϊκά και λέει επαναστατήσαμε, ελευθερία ή θάνατος, και ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των Ευρωπαϊκών λαών».

Το ιστορικό λεύκωμα είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

 


[ad_2]
Source link