Την ΕΑΒ επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Παπαναστάση

Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), στο Σχηματάρι, επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης.

Στην αρχή συναντήθηκε με την διοίκηση της εταιρείας, η όποια ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Κόμματος για την δραστηριότητα της ΕΑΒ και ακολούθησε περιοδεία του Ν. Παπαπαναστάση σε διάφορα τμήματα της παραγωγής, όπου μίλησε σε δυο συγκεντρώσεις με την συμμετοχή πολλών εργαζόμενων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στο αδιαμφισβήτητα πρωτοποριακό έργο που έχει να επιδείξει η ΕΑΒ, το όποιο οφείλεται στο ικανό και έμπειρο εργατικό δυναμικό που διαθέτει, σε συνδυασμό με την σημαντική τεχνογνωσία στην αεροναυπηγική, αλλά και σε άλλους τομείς.

Ταυτόχρονα, στηλίτευσε το γεγονός ότι το σημαντικό αυτό έργο και μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα και την οικονομία της χώρας, υποτάσσονται στον δρόμο που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και αφορά τις υποχρεώσεις και σχεδιασμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. «Δρόμος ο όποιος όχι μόνο δεν έχει σχέση με την άμυνα της χώρας αλλά μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό ενώ περιλαμβάνει και την κατασπατάληση σημαντικών πόρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες», όπως εξήγησε.

Κατά της διάρκεια της επίσκεψης αναδείχθηκαν οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και δυσχεραίνουν ακόμη πιο πολύ το έργο τους. Οι μισθοί τους έχουν καθηλωθεί εδώ και χρόνια, κι ενώ έχουν προηγηθεί διαδοχικές μειώσεις που έφθασαν το 40% μέσω των τριών μνημονίων και μέσω της ένταξής τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο.

Ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε την ανάγκη να καταργηθεί η ισχύς του Μισθολογίου και να επιτραπεί η υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, με όρους που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών όλων των εργαζομένων. Θύμισε ότι εμπόδιο αποτελεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ 4484/2017 και συγκεκριμένα το άρθρο 43, το οποίο θέτει υπό κηδεμονία τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Επεσήμανε ότι η απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας φαίνεται και από την μεγάλη μείωση προσωπικού της ΕΑΒ, η όποια προήλθε από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και την μεταπήδηση εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις, την ώρα που κατ’ εφαρμογή των μνημονίων απαγορεύθηκαν οι προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου. Πρόσθεσε πως έτσι εμφανίστηκαν προσλήψεις, του κατά τ’ άλλα απαραίτητου ειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κρατώντας σε ομηρία αυτή την στιγμή πάνω από 600 εργαζόμενους, ενώ άνοιξε ο δρόμος και για την εκχώρηση μια σειρά δραστηριοτήτων σε εργολάβους. Τόνισε ότι «η μετατροπή της σύμβασης πενταετούς διάρκειας σε σύμβαση μέχρι τη λήξη του έργου δεν αποτελεί λύση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να επιτραπούν οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με προτεραιότητα στους ήδη απασχολούμενους», ενώ πρόσθεσε ότι «πάει πολύ να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα αυτοί που διαχρονικά υποστελεχώνουν την ΕΑΒ για έργα που θα μπορούσε να αναλάβει αλλά διαρρέουν στο εξωτερικό λόγω της έλλειψης προσωπικού».

Για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στάθηκε στα ελλειπή Μέσα Ατομικής Προστασίας, ενώ ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης «υγειονομικής μονάδας εντός του χώρου εργασίας όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι κοντά 2.000 εργαζόμενοι».

Τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάτι να περιμένουν από «δοκιμασμένες λύσεις» που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, όπως η  εισαγωγή της «LOCKHEED MARTIN» ως «στρατηγικού εταίρου» της ΕΑΒ. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από το ότι θα προσδέσει ακόμη πιο πολύ την αμυντική βιομηχανία της χώρας στο νατοϊκό άρμα και στην βούληση των αμερικάνικων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχει επιβεβαιωθεί από αντίστοιχες εξελίξεις στα Ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου πως λειτούργησε εις βάρος τον εργαζομένων.

Ο Ν. Παπαναστάσης κάλεσε τους εργαζόμενους να δουν από ταξική σκοπιά τα παραπάνω, αλλά και το σύνολο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Να μην κρατήσουν στάση αναμονής μπροστά στις εκλογές αφού οποιαδήποτε κυβέρνηση και να προκύψει θα υπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου που προϋποθέτει το περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. «Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων όπως έδειξε η μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη αλλά και επιτυχίες σε χώρους δουλειάς όπως πρόσφατα εδώ που καταφέρατε να αναγνωριστεί ένα μέρος της προϋπηρεσίας με τις αντίστοιχες αλλαγές στις απολαβές. Η δύναμη αυτή θα είναι πολλαπλάσια με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού το όποιο όπως γνωρίζεται και εσείς επιδιώκει την παρουσία του στους χώρους δουλειάς σταθερά στο πλάι των εργαζομένων και όχι μόνο κατά της προεκλογικής περιόδου», κατέληξε.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου της ΕΑΒ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις τους. Ο Ν. Παπανάστασης διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα ξαναφέρει στην βουλή αυτά τα ζητήματα, όπως έκανε άλλωστε με την πρόσφατη ερώτηση του, απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις και λύσεις.Source link