Τα ρούχα που θα φορέσει στην τελετή στέψης – Άμεση Ενημέρωση

Με τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε νέος μονάρχης της Βρετανίας και τώρα, μετά από μήνες επίπονης προετοιμασίας, η στέψη του είναι προ των πυλών.

Κληρονόμος του θρόνου εδώ και 70 χρόνια, ο Κάρολος θα στεφθεί επίσημα σε μια μεγαλοπρεπή και βαθιά θρησκευτική τελετή στις 6 Μαΐου.

Χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να παρακολουθήσουν μια λαμπρή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας.

Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την τελετή του Σαββάτου που θα πραγματοποιηθεί με παραδόσεις σχεδόν δέκα αιώνων.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η οικογένειά του έκαναν ήδη τις τελευταίες πρόβες τους για την τελετή στο Αβαείο ενώ η βρετανική πρωτεύουσα φορά τα γιορτινά της σε κάθε σημείο της από άκρη σε άκρη.

O Κάρολος θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, όπως και η μητέρα του στη δική της στέψη.

Θεωρείται το κεντρικό κομμάτι επειδή χρησιμοποιείται ακριβώς τη στιγμή της στέψης. Κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β’ το 1661, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας τον προηγούμενο χρόνο. Ο μεσαιωνικός προκάτοχός του, του οποίου το στέμμα λιώθηκε το 1649, πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή.

Μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού θα αντικατασταθεί από το στέμμα του κράτους.

Κατά την είσοδο του στο αββαείο , ο βασιλιάς της Βρετανίας θα φορέσει την «τήβεννο του Κράτους» – μια βελούδινη, πορφυρή δημιουργία – την οποία είχε φορέσει ο παππούς του, Γεώργιος VI.

Ένα ακόμη ρούχο το οποίο θα φορέσει στην τελετή είναι η Supertunica, ένα μακρυμάνικο πανωφόρι το οποίο είχε φορέσει ο βασιλιάς Γεώργιος και έχει φορεθεί από πολλούς διαδόχους. Το συγκεκριμένο ρούχο θα συνοδεύεται από μια χρυσή ζώνη.

Ο «Αυτοκρατορικός μανδύας» θα είναι σίγουρα ένα από τα κομμάτια που θα κλέψουν τις εντυπώσεις καθώς τα patterns που διαθέτει έχουν κεντηθεί με μετάξι και κλωστή από χρυσό. Ζυγίζει περίπου 4 κιλά και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα είναι αυτός που θα βοηθήσει τον πατέρα του να το φορέσει.

Τα κοσμήματα που θα φορέσει είναι πολύ συγκεκριμένα όπως κάποια δαχτυλίδια και το στέμμα του το οποίο αποτελείται από διαμάντια ενώ αναμένεται να φορά ένα λευκό γάντι στο δεξί χέρι για να κρατά το βασιλικό σκήπτρο.

Τα ρούχα που θα φορέσει στην τελετή της στέψης βρίσκονται στην Αίθουσα του Θρόνου στο Μπάκιγχαμ. Από εκεί άλλωστε θα ξεκινήσει και η πομπή της στέψης με προορισμό το Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Το Supertunica και ο αυτοκρατορικός μανδύας (Imperial Mantle) που θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος.

Πόσο θα κοστίσει η στέψη του βασιλιά Καρόλου;

Μέχρι τώρα το Παλάτι δεν έχει δημοσιεύσει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η τελετή θα κοστίσει γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες.

Πηγή από το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στη Mirror πως “η ασφάλεια μόνο θα κοστίσει 150 εκατομμύρια λίρες, μπορεί περισσότερα. Είναι ένα τρελό νούμερο, όμως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία. Χιλιάδες έχουν εμπλακεί – πολλοί δουλεύουν υπερωρίες. Απλά το να φέρεις τους επίτιμους στη χώρα και να κανονίσεις τη διαμονή τους είναι από μόνη της μια τρομερή επιχείρηση. Ως επί τον πλείστον, η αστυνομία θα τους συνοδεύσει από το αεροδρόμιο”, ανέφερε η ανώνυμη πηγή.

Από την άλλη, ένα άτομο που είχε εμπλακεί στη σχεδίαση των γάμων του William και του Harry εξήγησε πως το νούμερο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας, Mark Scoular, ο οποίος μίλησε επίσης στη Mirror, υπογράμμισε πως το ποσό των 150 εκατομμυρίων λιρών είναι μεγάλο, ωστόσο πιθανολογεί πως το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο.

Ποιος αναλαμβάνει το κόστος της τελετής;

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, “δεδομένου ότι η στέψη είναι μία εθνική κρατική περίσταση, οι πηγές χρηματοδότησης θα περιλαμβάνουν το Sovereign Grant και τη βρετανική κυβέρνηση”. Να σημειωθεί πως το Sovereign Grant αποτελεί ένα ποσό που συγκεντρώνεται από τη φορολογία των πολιτών, το οποίο χρησιμοποιείται για τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας. Άλλωστε, γι’ αυτό αρκετοί Βρετανοί επιθυμούν να μάθουν το ακριβές κόστος της τελετής, για να γνωρίζουν πόσα έχουν δωρίσει στο “Στέμμα”.

Το πρόγραμμα στέψης του Καρόλου σε ώρα Ελλάδος:

8 π.μ. θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Ουέστμινστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11: 00 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 – 12:45 Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53  Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ

13.0ο Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.

14:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

15:00  Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

15:33 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

15:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

16:15 Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ολόκληρη η λίστα με τους επιβεβαιωμένους καλεσμένους:

Βρετανική βασιλική οικογένεια

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας θα δώσει το παρών στη σημαντική στιγμή, γνωρίζοντας ήδη ότι οι πρίγκιπας William, πρίγκιπας George, Kate Middleton, πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Harry θα βρίσκονται στο πλευρό του νέου μονάρχη.

Σίγουρα, θα δούμε τον πρίγκιπα Edward με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, όπως και τις πριγκίπισσες Ευγενία και Βεατρίκη. Εκείνη που χωρίς αμφιβολία θα απουσιάζει είναι η Meghan Markle, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού θα παραμείνει στην Καλιφόρνια, με τον πρίγκιπα Archie και την πριγκίπισσα Lilibet.

Μέλη βασιλικών οικογενειών

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό πως οι βασιλείς άλλων κρατών του κόσμου παραδοσιακά δεν λάμβαναν πρόσκληση για το γεγονός, αφού στην εποχή της βασίλισσας Ελισάβετ και παλαιότερα ο σκοπός ήταν εκείνη (και ο εκάστοτε νέος μονάρχης) να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Όμως, ο βασιλιάς Κάρολος θέλοντας να δείξει την αλλαγή της μέχρι τώρα μοναρχίας, αποφάσισε να καλέσει τους πιο σημαντικούς royals του κόσμου.

Βρετανοί πολιτικοί και μέλη της κυβέρνησης:

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak με την σύζυγό του, Akshata Murthy

Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Humza Yousaf

Ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Mark Drakeford

Ο δήμαρχος της πόλης του Λονδίνου, Nicholas Lyons

Ο Richard Holden, μέλος του κοινοβουλίου για το βορειοδυτικό Durham

Το παρών θα δώσουν και οι 7 εν ζωή προηγούμενοι πρωθυπουργοί. Πιο αναλυτικά, στην τελετή θα παραστούν οι:

Liz Truss

Boris Johnson

Theresa May

David Cameron

Gordon Brown

Tony Blair

John Major

Αρχηγοί άλλων κρατών

O Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Jill Biden, χωρίς τον Πρόεδρο Biden

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese

Ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας, David Hurley

Ο Πρόεδρος της Νέας Ζηλανδίας, Chris Hipkins

Η Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, Dame Cindy Kiro με τον σύζυγό της, δρ Richard Davies

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Νέας Ζηλανδίας, Christopher Luxon

Η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, Mary Simon

Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Shehbaz Sharif

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella,

Ο Πρόεδρος των Φιλιππινών, Ferdinand Marcos Jr. και η Πρώτη Κυρία, Louise Araneta-Marcos

Η Πρόεδρος της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ursula von der Leyen

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Charles Michel

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Roberta Metsola

Η Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto

H Πρόεδρος του Μπαγκλαντές, Sheikh Hasina

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης
Βρετανοί Ευγενείς

Ο Edward Fitzalan-Howard, ο 18ος δούκας του Norfolk organizing the coronation

Ο Hugh Grosvenor, ο 7ος δούκας του Westminster

Ο David Cholmondeley, ο 7ος μαρκήσιος του Cholmondeley με τη σύζυγός του και τον γιο τους

Ο Rupert Francis John Carington, ο 7ος βαρόνος Carrington

Ο Merlin Hay, ο 24ος κόμης του Errol

Ο Simon Abney-Hastings, ο 15ος κόμης του Loudoun,

Ο Alexander Henry Scrymgeour, ο 12ος κόμης του Dundee,

Ο Delaval Thomas Harold Astley, ο 23ος βαρόνος Hastings

Ο Ian Campell, ο 11ος δούκας του Argyll
Διάσημοι

Οι διάσημοι που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παρευρεθούν είναι οι:

Bear Grylls

Stella McCartney

Joanna Lumley

Rowan Atkinson

Τέλος από την τελετή στέψης δεν θα απουσιάζει η οικογένεια της βασιλικής συζύγου, Camilla. Πιθανόν, θα δούμε τα παιδιά της, την αδερφή της και τα εγγόνια της που θα λάβουν μέρος στη διαδικασία της τελετής.

 

 Source link