Συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Χίο

Με θέμα «ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή», πραγματοποιείται το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, στις 5.30 μ.μ. εκδήλωση στο Ομήρειο από την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία.

Παρουσιάζοντας την εκδήλωση και ως μια πρώτη γνωριμία με την Ελληνική Ένωση, ο πρόεδρός της Θεοδόσιος Γεωργίου, επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου (όπου καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Χίου Παύλος Καλογεράκης) το μεσημέρι της Παρασκευής: «Πρόκειται για ΜΚΟ… Στόχος των οργανώσεων, μία σε κάθε χώρα (μέλος του ΝΑΤΟ) , είναι να βοηθούν και να προκαλούν το διάλογο. Να μεταφέρουν και να εξηγούν στο κοινό τις θέσεις της Συμμαχίας. … Να ακούσουμε απόψεις και να τις μεταφέρουμε στα κέντρα αποφάσεων», σημείωσε.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Δρίβας, σημείωσε ότι μελετούμε την Εθνική Ασφάλεια μέσα από το πρίσμα των Συμμαχιών. «Δική μας υπόθεση η άμυνα της χώρας», ανέφερε. Στο ερώτημα αν το ΝΑΤΟ μας εξασφαλίζει την ασφάλεια και μάλιστα από μια χώρα που επίσης να ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δρίβας ήταν κατηγορηματικός.
«Η Εθνική Ασφάλεια είναι ζήτημα των λαών, των κρατών, και δεν ανατίθεται σε τρίτους, σε συμμαχίες. Είναι ζήτημα δικό μας. Ο Θουκυδίδης το είχε πει 2.500 χρόνια πριν ότι “οι ελεύθεροι χρωστάνε την ελευθερία τους στη δύναμή τους”».

Ο κ. Γεωργίου θυμίζοντας το παλιό σύνθημα της μεταπολίτευσης «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», σημείωσε «ας αναλογιστούμε τι θα γινόταν αν ήμασταν έξω από το «Συνδικάτο» με τα προβλήματα που υπάρχουν».

Στο ερώτημα αν στον τίτλο της εκδήλωσης θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και το «σε μια ανασφαλή περιοχή», ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης σχολίασε ότι «ολόκληρη η Βαλκανική είναι σε ένα ανασφαλές περιβάλλον».

Η εκδήλωση σήμερα Σάββατο στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου γίνεται στα πλαίσια του 5ου ετήσιου «Road Show» για Ασφάλεια και Συνεργασία και είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου.

Μεταξύ των ομιλητών και ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης ε.α., Ινώ Αφεντούλη Εκτελεστική Διευθύντρια Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Ενώ στην 3η Συνεδρία υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΕΛΓΑ κι πρώην υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου με θέμα «Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον» θα μιλήσουν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μητραράκης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός.Source link