Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αφγανών προσφύγων κατά των Ταλιμπάν στο Σύνταγμα

Εκδήλωση πραγματοποιούν σήμερα (14/08) , παραμονή Δεκαπενταύγουστου, στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα, μπροστά στην Βουλή, Αφγανοί που ζουν στην Ελλάδα, με αφορμή τη θλιβερή για αυτούς επέτειο δύο χρόνων από την ημέρα που το τρομοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν ανέβηκε στην εξουσία.

Οι πρόσφυγες άπλωσαν μάλιστα στα σκαλοπάτια έξω από τη στάση του Μετρό πανό που ανέφεραν μεταξύ άλλων «αγώνας κατά των Ταλιμπάν» και «όχι στην αναγνώριση της τρομοκρατίας»

«Μετά από μακροχρόνιες και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και της τρομοκρατικής ομάδας Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, στις 15 Αυγούστου 2021, η φιλο-αμερικανική κυβέρνηση έπεσε και το τρομοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν ανέβηκε στην εξουσία σε μόλις μια μέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και, αναλαμβάνοντας τον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των Ταλιμπάν, εγκατέλειψαν όλες τις δεσμεύσεις τους μετά από 20 χρόνια, καθιστώντας ξανά το Αφγανιστάν και τον λαό του θύματα γεωπολιτικών και γεω-οικονομικών παιχνιδιών.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν όλα τα επιτεύγματα του αφγανικού λαού στην τρομοκρατική ομάδα και απέσυραν τις δυνάμεις και τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν. Πέρασαν δύο χρόνια από εκείνες τις τραγικές μέρες που ο λαός μας κρεμόταν για να σωθεί, πέφτοντας από τα φτερά αεροσκαφών που έφευγαν από το Αφγανιστάν. Πέρασαν δύο χρόνια από την έναρξη κυριαρχίας της βίας, του εξαναγκασμού και των βασανιστηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί δύο χρόνια ο μαύρος στρατός, το βάρβαρο και τρομοκρατικό καθεστώς, εκδίδοντας καθημερινά νέους μεσαιωνικούς νόμους για να παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών, τις εθνότητες, τις θρησκείες, τις γλωσσικές και πολιτιστικές μειονότητες και μετέτρεψαν τη ζωή σε κόλαση για τον λαό μας.

Εδώ και δύο χρόνια, οι πολιτικές ελευθερίες, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και τα ιδανικά της ισότητας και της αδελφοσύνης έχουν καταπατηθεί κάτω από τα πόδια των δαιμόνων της εποχής μας.

Για δύο χρόνια από τη μία πλευρά, εκατοντάδες χιλιάδες και ίσως εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα «νόμιμα» ή «παράνομα» και εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν ρισκάροντας τη ζωή τους πίσω από κλειστά σύνορα και κατά μήκος των φραχτών, μόνο για να φτάσουν σε μια σχετική ασφάλεια.

Είναι αδύνατο για αυτούς να παραμείνουν στο Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Και από την άλλη, κυβερνήσεις όπως το Ιράν, το Πακιστάν και τη Τουρκία, οι παρασκηνιακά υποστηρικτές του καθεστώτος των Ταλιμπάν και οι δυτικές χώρες, με άμεση ή έμμεση επαφή με τους Ταλιμπάν με διαφορετικά προσχήματα, αρνούνται τελείως να δεχθούν Αφγανούς πρόσφυγες, απελαύνοντάς τους απευθείας πίσω στο Αφγανιστάν ή τους κρατούν σε στρατόπεδα και κέντρα κράτησης υπό απάνθρωπες μεθόδους και συνθήκες.

Εμείς, μια ομάδα Αφγανών μεταναστών και προσφύγων, μαζί με τους συμπατριώτες και ντόπιους συγγενείς μας, με την συγκέντρωση μας μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων για να ανακοινώσουμε τα εξής:

  1. Λέμε ΟΧΙ στο τρομοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν και στους γνωστούς και άγνωστους υποστηρικτές τους
  2. Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες του ελεύθερου κόσμου να μην αναγνωρίσουν το τρομοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν σε καμία περίπτωση και συνθήκη. Να μην επιτραπεί στους Ταλιμπάν να ασχολούνται με τη μοίρα του αφγανικού λαού.
  3. Υποστηρίζουμε όλες τις μορφές αγώνες, των γυναικών, των νέων, των μειονοτήτων κ.λπ. εντός και εκτός της χώρας.
  4. Ζητάμε όλες οι χώρες να δεχτούν όλους τους Αφγανούς πρόσφυγες ως αιτούντες πολιτικό άσυλο και ζητάμε να σεβαστούν όλα τα δικαιώματα των προσφύγων. Η επιστροφή των Αφγανών στην κόλαση που κατασκεύασαν οι Ταλιμπάν σημαίνει να τους στείλουμε σε παγίδα θανάτου, επομένως, ζητάμε από όλες τις χώρες να σταματήσουν την απέλαση Αφγανών αιτούντων άσυλο.
  5. Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από όπου και εάν έρχονται, που για οποιονδήποτε λόγο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μια καλύτερη ζωή, που είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

Αφγανοί που ζουν στην Ελλάδα».

*φωτογραφία αρχείουSource link