Στο τραπέζι ξανά η μετεγκατάσταση του καταυλισμού των τσιγγάνων – Μυρίζει μπαρούτι (βίντεο) – ΗράκλειοΕπανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της μεταφοράς του καταυλισμού με τις αντιδράσεις να «χτυπούν κόκκινο»

 

  • Πλησίον του κλειστού στα Δύο Αοράκια ο χώρος της μετεγκατάστασης
  • Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αναλυτικά η παρουσίαση της πρότασης για τον καταυλισμό
  • Στόχος οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά 

Τορπιλίζεται και πάλι το κλίμα στον καταυλισμό των Ρομά στην Αλικαρνασσό, καθώς το ζήτημα της μεταφοράς του καταυλισμού επανέρχεται στο προσκήνιο, με τις αντιδράσεις να «χτυπούν κόκκινο», αναφορικά με την τελική πρόταση για τη μετεγκατάσταση και των δύο φυλών πλησίον του κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στα δύο Αοράκια.  

«Μπαρούτι» μυρίζει το κλίμα στον καταυλισμό των Ρομά στην Αλικαρνασσό, αναφορικά με την τελική πρόταση για τη μετεγκατάσταση τους σε μια έκταση 35 στρεμμάτων πλησίον του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στα δύο Αοράκια. Το κλίμα είναι τεταμένο με τον  πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων «Η Ελπίδα», Θάνο Κατσαρή να κάνει σαφές πως δε θα επιτρέψει να στοιβαχτούν 200 οικογένειες με τρόπο που θυμίζει…συγκέντρωση τσουβαλιών.  

«Επιθυμούν να στοιβάξουν σχεδόν 200 οικογένειες. Για μένα, αυτή η κίνηση είναι απαράδεκτη. Οι Έλληνες τσιγγάνοι είναι άνθρωποι και όχι τσουβάλια. Να στοιβάξουμε τόσους ανθρώπους σε μια γωνιά και να λυθεί το πρόβλημα για να κάνουμε το χατίρι στην εταιρεία που νοικιάζει το χώρο. Εγώ δε θα το επιτρέψω» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μανόλης Βασιλάκης: Τα πιθανά σενάρια

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας, Μανόλης Βασιλάκης υποστήριξε πως υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια όσον αφορά το μέλλον των Ελλήνων Ρομά στην περιοχή της Αλικαρνασσού. 

«Υπάρχουν  δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη που προτείνεται από εμάς και η δεύτερη που σημαίνει παραμονή στην ίδια άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Σε περίπτωση που δε συμφωνήσουν οι δύο φυλές, θα μείνουμε στις λάσπες» είπε ο κ. Βασιλάκης. 

Η μια εκ των δύο φυλών, καταθέτει τις ενστάσεις της, κάνοντας λόγο για ένα… σύγχρονο γκέτο με 200 οικογένειες.  

Ο κ. Κατσαρής υποστήριξε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν οι διαδικασίες ώστε η καθεμία φυλή να βρει το δικό της χώρο όχι όμως συνολικά. Όπως είπε, η γκετοποίηση πέρα από την ηθική κατάκριση που εμπεριέχει είναι νομικά αβάσιμη και ατεκμηρίωτη. 

«Η φυλή μου αποτελείται από 105 οικογένειες. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνεται να πάμε όλοι μαζί. Συμφωνούμε να πάμε ως φυλή μόνοι μας και να φύγουμε ακόμη και αύριο το πρωί. Το να πάμε 200 οικογένειες με σκοπό ο δήμος Ηρακλείου και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει ένα σύγχρονο γκέτο, είναι απαράδεκτο. Δε θα το επιτρέψουμε. Απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως από την Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου απαγορεύει κάθε είδους κινητοποίηση» είπε ο κ. Καταρης. 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το καυτό αυτό ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, με τον Μανόλη Βασιλάκη να δηλώνει ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κάνοντας λόγο για μια τελευταία ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης.  

«Ή θα επιτευχθεί η λύση αυτή ή τέρμα η επένδυση και αλλαγή για τους Ρομά. Είναι τελευταία ευκαιρία για όλους. Δεν υπάρχει χώρος που να απέχει 500 μέτρα από Αρχαιολογικό χώρο και στον οποίο θα συμφωνήσει ο δήμος, ο ιδιοκτήτης και οι περίοικοι» ανέφερε. 

Ο κ. Κατσαρής υποστήριξε: «Για εμάς, η λύση είναι κοινωνική διασπορά εντός του κοινωνικού ιστού. Το λέω ευθέως. Πρέπει να αποζημιωθούν οι οικογένειες αυτές που ζουν στον καταυλισμό της Αλικαρνασσού σε συνθήκες απαράδεκτες». 

Εντωμεταξύ, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και σε σχέση με τον ιδιώτη επενδυτή που έχει ενοικιάσει την έκταση φιλέτο των 140 στρεμμάτων με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής.  

«Η έκταση που έχει εκμισθωθεί είναι 140  στρέμματα.  Από αυτήν, θα πάρουν 35 στρέμματα για τις ανάγκες των Ρομά. Το ενοίκιο είναι 3.000 ευρώ το μήνα και θα είναι 40.000 ευρώ  σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό εφόσον υλοποιηθεί η επένδυση» τόνισε ο κ. Βασιλάκης. 

Στον καταυλισμό των Ρομά διαβιούν περίπου 750 άτομα ενώ νέες κατοικίες συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν στον καταυλισμό, όπου επικρατεί αναστάτωση και σε σχέση με τα 30 κατασχετήρια  για τα δάνεια που έλαβαν πριν από 17 χρόνια.  

«Έχω 30 κατασχετήρια από δικαστικούς επιμελητές που τα έχουν φέρει στο Σύλλογο σε διάφορους δανειολήπτες. Δε μας χάρισε κανένας τίποτα. Μας έβαλαν ταφόπλακα στα όνειρά μας και δε μπορούμε να λάβουμε φορολογική ενημερότητα. Αυτοί που έχουν κάνει κανονικές αγορές, θα ξαναγυρίσουν να κοιμούνται στα τσαντίρια ή στα αυτοκίνητα» κατέληξε ο κ. Κατσαρής 


[ad_2]
Source link