Στον κόμβο του Ε65 οι αγρότες με τα τρακτέρ

Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους από κάθε γωνιά του Καρδιτσιώτικου κάμπου έχουν συγκεντρωθεί από τις 12 το μεσημέρι στον κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Παλαμά με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ και τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και μεμονωμένων αγροτών.

Οι αγρότες έχουν προς το παρόν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους στις δύο πλευρές του παράπλευρου οδικού δικτύου, ενώ στο σημείο της κινητοποίησης βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον Αστυνομικό Δ/ντη Καρδίτσας Ταξίαρχο Θωμ. Καρανάσιο. Προς το παρόν επικρατεί ησυχία και γίνονται συζητήσεις μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών και Αστυνομίας προκειμένου να επιτραπεί στους αγρότες να ανεβούν στο οδόστρωμα του Ε65 και να σταθμεύσουν στις δύο άκρες και να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη μικρής χρονικής διάρκειας για να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος της ενέργειας, του αγροτικού πετρελαίου των αγροεφοδίων και των λιπασμάτων και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων καθώς και την επικείμενη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που θεωρούν ότι θα δώσει την «χαριστική βολή» στον κλάδο τους. Για την ώρα φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο να τους επιτραπεί να ανέβουν χωρίς τα οχήματά τους και αφού νωρίτερα έχει εκκενωθεί ο αυτοκινητόδρομος από τα οχήματα.

Με βάση την σχετική προκήρυξη της ΕΟΑΣΚ οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα εφόδια, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh. Ζητούν επίσης να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, και να καταργηθεί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια.»

Διεκδικούν επίσης εγγυημένες τιμές στο βαμβάκι, αλλά και όλα τα αγροτικά προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης ώστε η παραγωγή τους όπως επισημαίνουν «να φτάνει φτηνά και υγιεινά στη λαϊκή κατανάλωση.»

Στα αιτήματα αιχμής και η άμεση πληρωμή όλων των επιδοτήσεων στα προγράμματα απονιτροποίησης όπου υπήρξαν μεγάλες περικοπές, με βάση τον δορυφορικό έλεγχο των εκτάσεων.

Τέλος, οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματος που θα απολέσουν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, απώλειες που όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ενόψη της κινητοποίησης θα φτάσουν τα 14 εκ. έως 20 εκ. € ετησίως μόνο για το νομό μας, χρήματα που θα λείψουν από την τοπική αγορά με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Στο διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνονται επίσης πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου όπως αποζημιώσεις κατά 100% από τον ΕΛΓΑ, και η κατασκευή έργα υποδομής και άρδευσης.

Δείτε φωτογραφίες:

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσειςSource link