Σημασία έχει ποιος το λέει και όχι τι λέει του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

 

Στον κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής που συμμετέχω κάθε εβδομάδα ο παπάς που είναι και θεολόγος αναλύει τα σχόλια του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη πάνω στους ψαλμούς του Δαβίδ που λέγονται αναβαθμοί. Έτσι την προηγούμενη φορά ασχολήθηκε με τον αναβαθμό «Αγίω Πνεύματι αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν».

Σχολίασε λοιπόν ότι δεν έχει σημασία αν έχουμε χαρίσματα πολλά ή λίγα, εντυπωσιακά και θαυμαστά ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα αναβλύζουν από το ίδιο Άγιο Πνεύμα.

Από τα παραπάνω λόγια μου πέρασαν μερικές σκέψεις. Χαρίσματα θα μπορούσε να δώσει και ο διάβολος, όπως το χάρισμα της παρθενίας, της ελεημοσύνης, της υπομονής… Τα χαρίσματα όμως που δίνει είναι ανακατεμένα με την υπερηφάνεια. Ναι, σε όλα τα καλά θα μας βοηθούσε με μεγάλη προθυμία ο διάβολος αρκεί να μας ρίξει στον εγωισμό και την υπερηφάνεια. Και έτσι καταφέρνει να μας χωρίσει σίγουρα από τον Θεό, επειδή «ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται».

Πριν χρόνια ένας συνάδελφος Φυσικός που προηγουμένως ήταν πιστός στην Ορθόδοξη Πίστη και κάποια στιγμή κάπου μπερδεύτηκε και σταμάτησε να πιστεύει, μου είχε πει σε συζήτησή μας «δεν έχει σημασία ποιος λέει κάτι, αλλά τι λέει». Όταν ο Χριστός διαβεβαίωνε τους Ιουδαίους ότι είναι ο Υιός του Θεού, αυτοί του απαντούσαν ότι λέει ψέματα. Και τους ρωτά ο Χριστός «τις ελέγχει με περί αμαρτίας ;». Δηλαδή η ζωή που είδατε να ζω 3 χρόνια τώρα λερώθηκε ποτέ από κάποια αμαρτία, ώστε τώρα να μπορείτε να μου πείτε ότι λέω ψέματα ; Ο Αδάμ και η Εύα πίστεψαν αυτό που τους έλεγε ο διάβολος ότι αν φάνε από το απαγορευμένο δέντρο θα γίνουν Θεοί χωρίς να εξετάσουν ποιος ήταν αυτός που το έλεγε και φυσικά το έλεγε ο ψεύτης και ανθρωποκτόνος διάβολος.

Άρα το σωστό είναι το αντίθετο απ’ αυτό που είπε ο συνάδελφος, σημασία έχει ποιος το λέει και όχι τι λέει. Σημασία έχει από ποιον πηγάζει το χάρισμα και όχι τι χάρισμα είναι. Στα σοβαρά θέματα θα πιστέψω αυτό που λέει ο ειδικός επιστήμονας και όχι ο οποιοσδήποτε. Βέβαια πολλοί δημοσιογράφοι της τηλεόρασης είναι ειδικοί σε όλα τα θέματα. Στις ειδήσεις συχνά μας δείχνουν τι λένε για σοβαρά θέματα κάποιοι άσχετοι που συναντούν στον δρόμο, αρκεί φυσικά να λένε αυτά που επιθυμεί το κανάλι τους. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση όταν δικάζανε τον άγιο Λουκά που ήταν Καθηγητής της Ιατρικής το κατηγορητήριο στηριζόταν σε απόψεις εργατών για το τι έπρεπε να ακολουθηθεί σε ιατρικά θέματα.

Πολλά και μεγάλα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος είχε δεχθεί ο άγιος Πορφύριος. Είναι ο μόνος άγιος που τόλμησε να πει ότι 16 χρονών τελειώθηκε ως Χριστιανός. Άρα λοιπόν όλα τα λόγια του για εμάς τους Χριστιανούς έχουν μεγάλη βαρύτητα. Έλεγε λοιπόν «εμείς οι Χριστιανοί ούτε πάμε να ψηφίσουμε». Μπορούμε να τον ακούσουμε στο διαδίκτυο που το λέει.

Φυσικά πολλοί από εμάς θα πούμε ότι έχει λάθος. Όμως αυτοί που ψηφίζουμε εδώ και 40 χρόνια ρήμαξαν την γλώσσα μας, χτύπησαν ότι θύμιζε Χριστό και Ελλάδα, πολέμησαν την ιστορία μας (θυμηθείτε τον συνωστισμό στην Σμύρνη), έκαναν την Αθήνα εχθρική για τους Έλληνες με τους ανεξέλεγκτους μετανάστες, έκλεψαν τα λεφτά μας στο Χρηματιστήριο, υπέγραψαν και σεβάστηκαν την Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να κινδυνεύει η Ελλάδα μελλοντικά να χάσει την Μακεδονία, ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να ξενιτευτούν για να βρουν εργασία, έβλαψαν την Παιδεία όσο μπορούσαν (σας το βεβαιώνω εγώ που αναπνέω εδώ και 27 χρόνια τον αέρα του σχολείου), εντελώς δημοκρατικά έβγαλαν σε αναστολή 7.000 υγειονομικούς …

Βλέποντας ποιους ψηφίζουμε εδώ και 40 χρόνια νομίζω ότι ίσως δεν έχει και τόσο λάθος ο μεγάλος άγιος Πορφύριος για τον οποίο έλεγε ο άγιος Παΐσιος ότι τέτοιους στέλνει κάθε 200 χρόνια ο Θεός. Γιατί νομίζω ότι λαθεμένα υποστήριξε ο συνάδελφος «δεν έχει σημασία ποιος λέει κάτι, αλλά τι λέει», αλλά ότι σωστό είναι το ακριβώς αντίθετο «σημασία έχει ποιος το λέει και όχι τι λέει».Source link