Πώς θα καταφέρουμε τα παιδιά να μείνουν ανεπηρέαστα από τα πρότυπα ομορφιάς – Άμεση Ενημέρωση

Τα πρότυπα ομορφιάς επηρεάζουν έντονα τους έφηβους, που προσπαθούν να βρουν που ανήκουν. Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει το σώμα του και να θωρακίσει τον εαυτό του απέναντι στα πρότυπα;

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Αυτό σημαίνει πως έχει ανάγκη να ανήκει σε ομάδες άλλων ανθρώπων, να νιώθει ότι αγαπιέται και φυσικά να αγαπάει τόσο τον εαυτό του όσο και άλλους ανθρώπους. Υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία, που εκμεταλλεύεται αυτή την ανάγκη και φυσικά μιλάμε για την βιομηχανία ομορφιάς.

Παλιότερα υπήρχαν τα περιοδικά, με τα μοντέλα που δεν είχαν καμία ατέλεια πάνω τους και τώρα έχουμε το Instagram και το TikTok. Πώς θα καταφέρουμε τα παιδιά μας να μείνουν ανεπηρέαστα από τα πρότυπα ομορφιάς, ειδικά σε μία τόσο ευαίσθητη ηλικία, όπως είναι η εφηβεία;

Το στιλ του κάθε ανθρώπου, δηλώνει πολλά για την προσωπικότητά του και σίγουρα το παιδί μεγαλώνοντας θα υιοθετήσει το δικό του. Ένα στιλ που σίγουρα θα έχει επηρεαστεί από άλλα πρότυπα ομορφιάς, είτε μιλάμε για τα καθιερωμένα είτε για τα πιο εναλλακτικά πρότυπα.

Παρόλα αυτά, εμείς δεν αναφερόμαστε στα πρότυπα ομορφιάς που αφορούν ρούχα, παπούτσια, μαλλιά, μακιγιάζ και γενικότερα το styling. Αναφερόμαστε στα πρότυπα ομορφιάς του καλλίγραμμου σώματος χωρίς καμία ατέλεια, του αγγελικού προσώπου, της αψεγάδιαστης επιδερμίδας.

Τα τελευταία χρόνια το Instagram έχει θέσει όρο να αναφέρεται στην λεζάντα κάθε φωτογραφίας, αν έχει χρησιμοποιηθεί φίλτρο ή αν έχει υποστεί ρετουσάρισμα, όταν αναφερόμαστε σε δημοσιεύσεις μοντέλων, influencers και διασημοτήτων γενικότερα και αυτό είναι θετικό.

Παρόλα αυτά το παιδί, συνεχίζει να βλέπει αυτά τα αψεγάδιαστα σώματα με τα ονειρικά μαλλιά και το ονειρικό πρόσωπο. Πετάγονται συνεχώς στην αρχική του άρθρα για το τέλειο σώμα, την πιο αποτελεσματική δίαιτα, το τέλειο χαμόγελο, την αψεγάδιαστη επιδερμίδα.

Σε μία ηλικιακή φάση όπως είναι η εφηβεία, όπου τα παιδιά πραγματικά προσπαθούν να ενταχθούν κάπου και να βρουν το δικό τους προσωπικό στιλ, που τώρα ξεκινούν να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν το σώμα τους, τα πρότυπα ομορφιάς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοπεποίθησή τους.

Τί μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να τα προστατεύσουμε λοιπόν;

Καταρχάς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε παιδί στην εφηβεία μπορεί να αναπτύξει ανασφάλειες για το πως δείχνει, ακόμη κι αν αντικειμενικά ανήκει στα πρότυπα ομορφιάς.

Είναι σημαντικό λοιπόν να εξηγήσουμε στο παιδί ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του, είναι φυσιολογικές. Επίσης είναι καλό να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει τις δυνατότητες του σώματός του και όχι μόνο το πως δείχνει.

Για παράδειγμα αν το παιδί είναι πολύ ψηλό και νιώθει περίεργα με αυτό, ίσως να το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με το μπάσκετ ή με κάποια άλλη αθλητική και όχι μόνο εξωσχολική δραστηριότητα. Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε το εξής.

Εκτός από τα πρότυπα ομορφιάς, οι γονείς είναι αυτοί που δημιουργούν κόμπλεξ και ανασφάλειες στα παιδιά. Αν οι γονείς δεν αγαπούν το σώμα τους και το δείχνουν με κάθε τρόπο, λέγοντας κάθε τρεις και λίγο για το πόσο έχουν παχύνει, πόσο άσχημοι δείχνουν και πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουν, το παιδί δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από αυτό.

Αν θέλεις το παιδί σου να αγαπήσει το σώμα του με όλες τις ατέλειές του, πρέπει να το κάνεις πρώτα από όλα εσύ και να του το μεταλαμπαδεύσεις μέσα από το δικό σου παράδειγμα. Και φυσικά δεν μιλάμε ποτέ προσβλητικά στο παιδί για το πόσο έχει παχύνει ή έχει αδυνατίσει.

Ατάκες όπως “αν δεν χάσεις μερικά κιλά πως θα φορέσεις το σορτσάκι και το μπικίνι;” ή “είναι δυνατόν να είσαι ολόκληρος άντρας και να έχεις μικροσκοπικά χεράκια;” απαγορεύονται ακόμη κι αν γίνονται “για πλάκα” ή “για το καλό του”.

Τέλος, όταν μιλάμε για αγάπη προς στο σώμα, φυσικά δεν αναφερόμαστε στα παχύσαρκα ή στα ανορεξικά παιδιά. Αυτό όμως είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση που χρειάζεται και διαφορετική προσέγγιση. Και πάλι η αγάπη για το σώμα πρέπει να υπάρξει, γιατί η έλλειψη αγάπης για το σώμα είναι που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ακόμη κι αν το παιδί λοιπόν χρειάζεται για ιατρικούς λόγους να χάσει ή να βάλει μερικά κιλά, πρέπει να γίνει με έναν τρόπο, που να του γίνει κατανοητό ότι είναι αγάπη για το σώμα και τον εαυτό μας και όχι για να δείχνουμε αψεγάδιαστοι και όμορφοι. Όμορφοι είμαστε ο καθένας με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο και ποτέ δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.

Κι επειδή τόσο η παχυσαρκία όσο και η νευρική ανορεξία είναι διατροφικές διαταραχές, το παιδί καλό θα ήταν να επισκεφθεί κάποιον ψυχολόγο και κάποιον διατροφολόγο προτού μπει σε αυτήν την διαδικασία.Source link