Ποιοι κινδυνεύουν από βαριά Covid

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία έδειξαν ότι οι ασθενείς με οξεία λοίμωξη Covid-19 έχουν αυξημένα επίπεδα της κυτοκίνης IL-26 στο αίμα τους. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα IL-26 συσχετίζονται με υπερβολική φλεγμονώδη απόκριση που συνεπάγεται βαριά νόσηση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η IL-26 αποτελεί ένα πιθανό βιοδείκτη για σοβαρή Covid-19.

Τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων βαριάς Covid-19. Ωστόσο, η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού, η περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια και η μείωση της ανοσίας, είναι προβλήματα που ωθούν τους επιστήμονες να βρουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο.

«Πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερο τους υποκείμενους ανοσολογικούς μηχανισμούς προκειμένου να βρούμε καλύτερες θεραπείες. Υπάρχει επίσης ανάγκη για βελτίωση της διάγνωσης των ασθενών με Covid-19», λέει ο Eduardo Cardenas, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής Καρολίνσκα και συγγραφέας της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές προσπάθησαν, για πρώτη φορά, να εξακριβώσουν εάν η ανοσολογική σηματοδότηση μέσω της κυτοκίνης ιντερλευκίνης-26 (IL-26) εμπλέκεται σε σοβαρή Covid-19.

Κινητοποίηση ανοσοκυττάρων

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η IL-26 εμπλέκεται στην κινητοποίηση ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν βακτηριακές λοιμώξεις στους πνεύμονες και επίσης σε χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις στους ανθρώπους», λέει ο έτερος συγγραφέας της μελέτης Anders Lindén, σύμβουλος και καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής. «Επιπλέον, η IL-26 έχει αντιϊκή και αντιβακτηριακή επίδραση».

Article inline ad #5

Για να μελετήσουν πώς εμπλέκεται το μόριο στην Covid-19, οι επιστήμονες μελέτησαν 49 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με λοίμωξη SARS-CoV-2, 44 από τους οποίους είχαν σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονταν οξυγονοθεραπεία. Οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021. Για τις ανάγκες της μελέτης επιστρατεύτηκε κατά την ίδια περίοδο μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 27 υγιή άτομα. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης IL-26 και άλλων φλεγμονωδών ενώσεων στο αίμα.

«Μπορούμε να δείξουμε για πρώτη φορά ότι τα επίπεδα της κυτοκίνης IL-26 στο αίμα είναι πολύ υψηλότερα σε ασθενείς με Covid-19 από ότι σε υγιείς ανθρώπους», λέει ο Δρ. Cardenas.

«Καταιγίδα κυτοκινών»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αύξηση συνδέθηκε με τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκινών», μια υπερβολική και επικίνδυνη φλεγμονώδη αντίδραση που συνδέεται με βαριά Covid-19.

«Η ανακάλυψή μας μάς δίνει έναν πιθανό βιοδείκτη για σοβαρή Covid-19, αλλά δεδομένης της αντιικής επίδρασης της IL-26, μπορεί να έχουμε εντοπίσει και ένα νέο θεραπευτικό στόχο», λέει ο καθηγητής Lindén.

Σύμφωνα με τον Δρα Cardenas, τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά είναι προκαταρκτικά και απαιτούν περαιτέρω μελέτη σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών.

«Μια τέτοια μελέτη είναι σε εξέλιξη και μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κλινική αξία της μέτρησης της IL-26 σε ασθενείς με Covid-19, καθώς και εάν τα επίπεδά της αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα της νόσου».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Immunology.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέαSource link