Παλαιόχωρα: Ενώπιον ανακριτή οι 7 Αιγύπτιοι διακινητές – Αναχωρούν απόψε για Αθήνα και οι τελευταίοι μετανάστες – ΧανιάΠαράνομη μετανάστευση, έκθεση ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο, σύσταση συμμορίας οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι επτά φερόμενοι ως διακινητες

Σε κέντρο υποδοχής μεταναστών μεταφέρονται σταδιακά από το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, οι 483 μετανάστες που από την περασμένη Τρίτη φιλοξενούνταν στο πλοίο “Σαμαριά” της ΑΝΕΝΔΥΚ, στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Η μεταφορά τους στη Σούδα, απ’ όπου επιβιβάζονται στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά, συνεχίστηκε και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε.

Σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, εξάλλου, αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Χανίων οι 7 συλληφθέντες Αιγύπτιοι, που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη μετανάστευση κατά συρροή και έκθεση σε κίνδυνο.

Η περιπέτεια των 483 μεταναστών, που την περασμένη εβδομάδα διασώθηκαν στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας, οδεύει προς το τέλος της, με την αγωνία τους για το μέλλον όμως να εντείνεται. Οι περισσότεροι εξ αυτών, Σύριοι και Αιγύπτιοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, θα υποβάλουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, που θα εξεταστεί από τις ελληνικές Aρχές.

Με γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής Χανίων κ. Βασίλης Διγαλάκης έκανε γνωστό ότι η διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα Δευτέρα.

«Το ζήτημα των 483 μεταναστών, που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Παλαιόχωρα, μετά τη διάσωσή τους από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης, εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, απασχόλησε έντονα την Ελληνική Πολιτεία και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, καθώς από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στα νότια παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είχα επικοινωνία με τον υπουργό Νότη Μηταράκη. Η διαδικασία εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με βάση τον οποίο οι μετανάστες θα έχουν μετακινηθεί έως και τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα)».

Ρυμουλκήθηκε το δουλεμπορικό

Τόσο ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη άμεσης προώθησης των μεταναστών σε οργανωμένη δομή, καθώς, παρά τη μεγάλη βοήθεια των εθελοντών και της δημοτικής Αρχής, οι συνθήκες φιλοξενίας μέσα στο ανοιχτού τύπου πλοίο είναι παντελώς ακατάλληλες.

Στο μεταξύ, το πρωί του περασμένου Σαββάτου ρυμουλκήθηκε από τον προβλήτα “Σκάλα” της Παλαιόχωρας στο λιμάνι το μήκους 25 μέτρων πλοιάριο, με το οποίο ταξίδεψαν οι 483 ψυχές από τα παράλια της Λιβύης μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης, όπου διασώθηκαν. Το πλοίο, που δεν έφερε σημαία ούτε άδεια και ήταν μη αξιόπλοο, κατασχέθηκε από τις λιμενικές Αρχές.


[ad_2]
Source link